Vucic: Intransigenţa Rusiei şi a Occidentului face imposibilă evitarea escaladării războiului din Ucraina

Publicat:

Vucic: Intransigenţa Rusiei şi a Occidentului face imposibilă evitarea escaladării războiului din Ucraina

Preşedintele Serbiei, Aleksandar Vucic, a declarat miercuri că intransigenţa manifestată atât de Rusia, cât şi de Occident, face imposibil de evitat escaladarea războiului din Ucraina, conflict în care niciuna dintre tabere nu este capabilă să o înţeleagă pe cealaltă, relatează agenţia EFE.

“Dacă aveţi două părţi şi fiecare consideră din punctul său de vedere că nu ar trebui învinsă, şi niciuna nu vrea să vadă cum vede cealaltă lucrurile, atunci este clar că acest război nu va face decât să escaladeze”, a spus Vucic în faţa presei sârbe la Bruxelles, potrivit stiripesurse.


Citește și: Mai marii Europei s-au înţeles: Ursula von der Leyen rămâne şefa Comisiei Europene

Occidentul, argumentează preşedintele sârb, crede că dacă Rusia câştigă războiul în Ucraina, atunci se va prăbuşi dominaţia economică şi politică occidentală şi de asemenea armata rusă va ataca apoi alte ţări.

La rândul său, preşedintele rus Vladimir Putin consideră că, dacă pierde războiul, Rusia va dispărea ca ţară aşa cum este ea acum, şi în plus liderul de la Kremlin “nu-şi poate permite ca moştenirea sa politică să fie o înfrângere”, explică Aleksandar Vucic.

Prin urmare, trebuie doar să evaluăm onest poziţiile celor două tabere pentru a vedea “că este imposibil să se evite escaladarea”, a concluzionat preşedintele sârb.

El a salutat o iniţiativă chineză de promovare a păcii şi de creare a condiţiilor pentru negocieri, dar crede că este foarte puţin probabil ca aceasta să reuşească.

Serbia, care aspiră să adere la UE, a condamnat încălcarea integrităţii teritoriale a Ucrainei în urma agresiunii militare ruse lansate în februarie 2022, dar a refuzat până în prezent cererile statelor occidentale de a se ralia sancţiunilor contra Rusiei, ţară cu care menţine legături tradiţionale de prietenie. Totuşi, preşedintele Vucic a admis săptămâna aceasta că arme şi muniţii exportate de Serbia au fost apoi reexportate către Ucraina.

Într-o propunere pentru o încetare a focului şi o pace negociată, respinsă între timp de Ucraina şi de aliaţii ei occidentali, preşedintele rus Vladimir Putin a cerut luna aceasta retragerea trupelor Kievului din cele patru provincii ucrainene revendicate de Rusia şi renunţarea de către Ucraina la aspiraţia de aderare la NATO, ca pas premergător reluării negocierilor între Moscova şi Kiev pe baza acordului nefinalizat la tratativele desfăşurate în martie-aprilie 2022 la Istanbul.

Ucraina a transmis că acceptă doar “formula de pace” propusă de preşedintele Zelenski, un document în zece puncte care cere în special retragerea tuturor trupelor ruse de pe teritoriul ucrainean, restabilirea frontierelor Ucrainei recunoscute internaţional şi crearea unui tribunal internaţional pentru judecarea crimelor de război ruseşti. Rusia consideră aceste puncte ca fiind de fapt o cerere de capitulare, astfel că a respins planul şi a cerut Kievului să recunoască “noile realităţi de pe teren”, respectiv pierderea Crimeei şi a celorlalte teritorii ucrainene ocupate de Rusia.

Citește și: Rusia interzice trei posturi TV din România

La fel ca înaintea lansării invaziei în Ucraina, Putin le-a cerut în plus ţărilor occidentale crearea unei noi arhitecturi de securitate. În decembrie 2021 Rusia a transmis puterilor occidentale un document care cerea retragerea trupelor NATO din Europa de Est, garanţii că Ucraina şi Georgia nu vor adera la NATO şi iniţierea de negocieri pentru crearea unui sistem de securitate indivizibil. Occidentul a respins toate aceste cereri, răspunsul Rusiei fiind apoi atacul asupra Ucrainei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Nicolae Ciucă, la Adunarea Parlamentară a OSCE: ‘Trebuie să ajutăm Ucraina acum, nu doar pentru a se apăra, ci pentru a câștiga’

Nicolae Ciucă, la Adunarea Parlamentară a OSCE: 'Trebuie să ajutăm Ucraina acum, nu doar pentru a se apăra, ci pentru a câștiga' Capitala României devine...

Federaţia rusă de judo nu trimite niciun reprezentant la Jocurile Olimpice de la Paris

Federaţia rusă de judo nu trimite niciun reprezentant la Jocurile Olimpice de la Paris Federaţia rusă de judo a decis să nu trimită niciun reprezentant...

Rusia a revendicat cucerirea aşezării Şumî, în regiunea Doneţk

Rusia a revendicat cucerirea aşezării Şumî, în regiunea Doneţk Rusia a revendicat sâmbătă cucerirea aşezării Şumî, în apropiere de Toreţk, oraş din estul Ucrainei vizat...

Veste bună! În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă

Veste bună! În grădinițele din 15 localități vor fi deschise grupe de creșă 15 grădinițe vor putea deschide grupe de creșă pentru copii de până...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.