X

Vucic: Serbia nu va recunoaşte independenţa declarată unilateral de Kosovo

Preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat marţi în parlamentul de la Belgrad că Serbia nu va recunoaşte independenţa declarată unilateral de Kosovo nici în mod direct şi nici în mod indirect, relatează Tanjug, potrivit agerpres

În egală măsură, Serbia “nu va renunţa la lupta sa legitimă pentru interesele sale de stat şi naţionale şi la lupta pentru respectarea dreptului internaţional”, a afirmat Vucic, în cadrul unei sesiuni speciale a parlamentului la care urma să prezinte un raport cu privire la procesul de negociere cu instituţiile provizorii ale autorităţilor de autoguvernare de la Pristina în perioada 15 iunie 2021 – 1 septembrie 2022, precizează agenţia de presă sârbă.

Citește și : China şi Rusia vor să instaureze o nouă ordine mondială

“Nu este întotdeauna posibil să schimbi cursul istoriei, dar nu este nici imposibil, iar noi nu trebuie să renunţăm la această luptă şi ambiţie”, a spus preşedintele Serbiei.

“Am jurat pe Constituţie – şi am primit cea mai înaltă încredere – că, atât timp cât pot influenţa acest lucru, Serbia nu va recunoaşte, direct sau indirect, independenţa declarată în mod unilateral de provincia noastră sudică”, a insistat Vucic.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

Aleksandar Vucic a mai declarat că orice conflict în ”Kosovo-Metohija” ar fi un dezastru pentru întreaga Serbie.

Serbia se confruntă cu provocări majore în materie de securitate. ”Nu trebuie să dezvălui toate informaţiile serviciilor de informaţii pentru ca dumneavoastră să fiţi conştienţi de acest lucru”, a spus preşedintele, adresându-se unei sesiuni speciale a parlamentului privind situaţia din ”provincie”, după cum relatează Tanjug.

El a declarat că Pristina a sporit în mod constant prezenţa trupelor sale speciale de poliţie în nordul ”Kosovo-Metohija” şi a adăugat că Serbia nu a generat în niciun caz o criză în mod artificial.

Preşedintele sârb a remarcat că pericolul de conflict este “apropiat, obiectiv şi grav”.

Cu fiecare ocazie, am dat dovadă de cea mai mare constructivitate posibilă – şi nu pentru că ne este frică, a spus Vucic. ”Nu pentru că ne este frică de cei 3.700 de soldaţi NATO. Avem mai mulţi soldaţi şi nu suntem tabăra cu arme mai slabe, dar problema este că, dacă nu am vrea pace şi stabilizare, am provoca un dezastru pentru întreaga ţară, şi de aceea trebuie să ne gândim şi la oamenii care trăiesc în Belgrad, Novi Sad, Nis, Leskovac, Kragujevac, Kraljevo, Cacak şi oriunde altundeva”.

Citește și : Recolta Ucrainei de porumb şi floarea soarelui este sub media din ultimii cinci ani

 

Serbia nu mai este la fel de slabă ca în 1998, 1999, 2004 şi 2008, a spus el, adăugând că capacităţile forţelor militare şi poliţieneşti ale Serbiei au crescut de zece ori, în special din punct de vedere calitativ.

”Dar, cel mai important, trebuie să avem mai multă inteligenţă şi înţelepciune şi să ştim unde sunt limitele – limitele seriozităţii şi responsabilităţii noastre – şi să facem întotdeauna ceea ce ne stă în putere pentru a păstra pacea şi a asigura securitatea poporului nostru din Kosovo-Metohija, precum şi a întregii Serbii, pentru că orice conflict ar fi un dezastru pentru întreaga Serbie”, a conchis preşedintele sârb, citat de Tanjug.

Tags: Aleksandar VucicBelgradKosovopristinaserbia
Categorii: Diaspora