X

Un vulcan de pe insula Sumatra îşi intensifică activitatea

Muntele Sinabung de pe indoneziană Sumatra a aruncat cenuşă vulcanică la peste un kilometru în atmosferă joi, a indicat un oficial local, citat de DPA, conform agerpres.

Erupţia a fost însoţită de mişcări telurice cu o durată de 290 de secunde, a indicat Sutopo Nugroho, purtător de cuvânt Agenţiei pentru gestionarea dezastrelor.

Citeşte şi: Procesul lui ‘El Chapo’ a fost amânat în New York

Potrivit acestuia, craterul vulcanului conţine încă două milioane de metri cubi de lavă.

Vulcanul de 2.460 de metri a erupt intermitent de la sfârşitul anului 2013, ducând la evacuarea a mii de oameni, iar nivelul de alertă pentru vulcan a fost păstrat la cel mai înalt nivel din iunie 2015.

Un alt vulcan, Muntele Semeru, din provincia Java de Est, a aruncat în atmosferă vapori fierbinţi duminică, însă autorităţile au menţinut nivelul de alertă la primul după normal.

Citeşte şi: Moscova reacţionează după ce Chişinăul a restricţionat presa rusă şi cere intervenţia OSCE

Alerta în cazul muntelui Agung de pe insula Bali a fost plasată la cel mai înalt nivel din noiembrie, însă zona de excludere a fost redusă de la 10 kilometri la şase kilometri la începutul acestei luni, după o perioadă de repaus în activitate.

Indonezia se află pe Centura de Foc a Pacificului, o zonă cunoscută pentru seismele şi erupţiile sale vulcanice, iar pe teritoriul său se află 130 de vulcani activi.

Tags: AgungCentura de Foc a Pacificuluiindoneziainsula BaliMuntele Semerumuntele SinabungsumatraSutopo Nugrohovulcan
Categorii: Știrile zilei