X

Vulcanul Etna a erupt din nou

Vulcanul Etna a erupt din nou

Etna, cel mai înalt vulcan activ din Europa a erupt din nou şi se află într-o fază paroxistică spectaculoasă, a cincea din 4 iulie şi până acum. Şi de data aceasta protagonistul este tot craterul Voragine din care ţâşnesc fântâni de lavă foarte înalte și care a emis un nor vulcanic înalt de 10 kilometri.

Citeşte şi: Phenianul a transferat 250 de lansatoare de rachetă la frontiera intercoreeană – Stiripesurse.md

Cenușa vulcanică este răspândită spre sud-est și cade pe mai multe centre locuite ale Etnei. În unele dintre acestea au căzut și „pietre vulcanice” şi se aud explozii foarte puternice.

 Fântânile de lavă

 Fenomenul a fost observat de Institutul Național de Geofizică și Vulcanologie din Catania, care a emis un buletin de avertizare de zbor. Amplitudinea medie a cutremurului vulcanic, relatează INGV, Observatorul Etna, a arătat o creștere bruscă în jurul orei 03.20, trecând de la valori medii-mare la foarte mari la 04.40.

Vulcanul Etna a erupt din nou

După ce s-a intensificat, activitatea stromboliană a evoluat într-o fântână de lavă. În prezent tremurul vulcanic, care semnalează energia conductelor magmatice interne ale edificiului vulcanic, este în scădere rapidă, stabilindu-se la valori medii-înalte, dar cu tendință de scădere.

„În urma activităților vulcanice, Unitatea de Criză a dispus închiderea sectorului B1 și reducerea sosirilor la șase zboruri pe oră. Pasagerii sunt rugați să verifice starea zborului lor cu compania aeriană”, a anunţat pe rețelele sale de socializare SAC, compania care administrează aeroportul Catania.

Catania este cel mai popular aeroport al Siciliei pentru turiștii internaționali, insula aflându-se în prezent în apogeul sezonului estival

Tags: CataniaeruptieEtnaVoraginevulcan
Externe