X

Vulcanul Kilauea a reintrat în erupţie; nivelul de alertă a fost ridicat

Vulcanul Kilauea din Hawaii a reintrat joi în erupţie, a anunţat Serviciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS), transmite vineri Reuters, potrivit agerpres.

Nivelul de alertă pentru vulcanul Kilauea a fost ridicat la gradul “roşu” după evaluarea erupţiei şi a pericolelor asociate, se precizează în anunţ.

Citește și: Secretarul general al NATO se teme de Rusia: ‘Este periculos să o subestimăm’

Potrivit USGS, gazul vulcanic, care conţine dioxid de sulf şi alte gaze, ar putea produce o ceaţă vizibilă formată din smog vulcanic, cunoscut sub numele de “vog”, observat în direcţia în care bate vântul dinspre Kilauea.

“Vog-ul” are potenţialul de a reprezenta un pericol pentru sănătatea locuitorilor şi vizitatorilor din zonă, putând provoca dificultăţi de respiraţie. De asemenea, poate afecta culturile agricole.

Citeşte şi: Un copil a murit, zeci de mii de rezidenţi au rămas fără electricitate în urma furtunii care a lovit California – Black News

Cunoscut drept vecinul mai tânăr şi mai activ al vulcanului Mauna Loa, care a erupt în luna noiembrie pentru prima dată după anul 1984, vulcanul Kilauea cunoaşte o activitate foarte susţinută din 2021.

Erupţia lui Mauna Loa nu a avut nicio urmare, iar vulcanul rămâne tăcut, a precizat USGS.

Tags: eruptiehawaiiMauna LoaServiciul de prospectare geologică al Statelor Unite (USGS)Vulcanul Kilauea
Categorii: Știrile zilei