X

Vulcanul submarin East Epi a intrat în erupţie

Vulcanul submarin East Epi, situat în Vanuatu, în sud-vestul Oceanului Pacific, a erupt miercuri, expulzând cenuşă care a ajuns până la 100 de metri deasupra craterului, relatează AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile au recomandat ca navele şi aeronavele să evite zona.

Citește și : Franţa va furniza Ucrainei 12 tunuri Caesar suplimentare

“Sfătuim populaţia locală să fie atentă la posibile explozii puternice, deoarece erupţiile sunt încă în curs”, a declarat Ricardo William, specialist în vulcani de la Departamentul de Meteorologie şi Riscuri Geologice din Vanuatu.

Un perimetru de securitate de 10 kilometri a fost stabilit în jurul vulcanului submarin, care se află la 68 de kilometri nord de Port Vila, capitala acestui stat din Pacific.

S-a semnalat, de asemenea, prezenţa unui nor de abur fierbinte deasupra vulcanului, care a început apoi să expulzeze cenuşă miercuri dimineaţa.

Activitatea vulcanică a început cu puţin timp înainte de ora locală 08:00 (21:00 GMT, marţi), potrivit Departamentului local de meteorologie.

Philip Dick, un oficial guvernamental, a declarat pentru AFP că solul a început să tremure şi că fumul era vizibil deasupra vulcanului de la primele ore ale zilei de miercuri. “Atunci au început exploziile – încă se mai simte un miros urât de sulf în satele învecinate”, a adăugat el.

Nivelul de alertă pentru vulcanul East Epi a fost stabilit la unu (din cinci), reprezentând o “activitate minoră”.

Citește și : Rusia şi SUA au reluat contactele asupra controlului armamentelor

Locuitorii din insulele învecinate, Epi şi Tongoa, au fost sfătuiţi să evite zona de coastă.

Autorităţile au declarat într-un comunicat că, deşi Centrul de avertizare pentru tsunami situat în Alaska (SUA) nu a detectat nicio activitate în regiunea Vanuatu, “astfel de erupţii au potenţialul de a crea valuri tsunami”.

Tags: East EpieruptieVanuatuvulcan
Categorii: Știrile zilei