X

Vulcanul Taal din Filipine a erupt; rezidenţii au primit ordin de evacuare

Vulcanul Taal, al doilea cel mai activ din Filipine, a expulzat în atmosferă nori de abur şi gaz, determinând autorităţile să recomande rezidenţilor din regiunile expuse să-şi evacueze locuinţele, informează DPA, scrie  agerpres.

Vulcanul Taal din provincia Batangas, la 66 de kilometri sud de Manila, a generat ”o erupţie freatomagmatică de scurtă durată” la ora 7:22 AM (23:22 GMT) a anunţat, în cadrul buletinului său informativ, Institutul de vulcanologie şi seismologie din Filipine (Phivolcs).

Citește și : China şi Rusia refuză la ONU înăsprirea sancţiunilor împotriva Coreei de Nord

A fost urmată de ”o activitate freatomagmatică aproape continuă, care a generat nori de fum (până la o înălţime de 1,5 kilometri), însoţită de un seism vulcanic şi semnale infrasunet”, a adăugat Phivolcs.

În urma activităţii, Phivolcs a ridicat nivelul de alertă al Taal de la doi la trei, ceea ce înseamnă ”existenţa unei intruziuni magmatice la craterul principal care ar putea determina erupţii suplimentare”.

Autorităţile din patru localităţi din preajma vulcanului au îndemnat rezidenţii să se refugieze către zone mai înalte, a precizat agenţia naţională pentru gestionarea dezastrelor.

Vulcanul Taal a erupt cel mai recent în ianuarie 2020, provocând evacuarea a peste 376.000 de persoane. Un număr de 39 de persoane au decedat din cauza unor afecţiuni în perioada când s-au aflat în centrele de evacuare sau a unor accidente provocate de depunerile dense de cenuşă, potrivit guvernului provinciei.

Citește și : Cel mai mare număr de spioni ruşi din lume se află în Mexic (general american)

Taal a erupt de 33 de ori din 1572.

Regiunea este o populară destinaţie turistică graţie lacului pitoresc din interiorul craterului şi are particularitatea de a fi singurul vulcan din lume situat în mijlocul unui lac de pe o insulă.

Tags: aburBatangasfilipinegazTaal
Categorii: Știrile zilei