Vulcanul Taal din Filipine a expulzat o ’emisie slabă de vapori’ de 20 de metri înălţime

Publicat:

Vulcanul Taal din Filipine, situat la aproximativ 80 de kilometri de capitala Manila, a expulzat o ”emisie slabă de vapori” la aproximativ 20 de metri înălţime în ultimele 24 de ore, a informat marţi Institutul de Vulcanologie şi Seismologie din această ţară (PHIVOLCS), citat de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Taal, unul dintre cei mai mici vulcani activi din lume, a intrat în fază de erupţie în ianuarie, ceea ce a condus la evacuarea a sute de mii de locuitori din apropiere.


Citește și : Trump a declarat că va graţia marţi o persoană ‘foarte, foarte importantă’

Alerta a fost ridicată în decursul a câteva săptămâni până la nivelul 4 (din 5) din cauza riscului unei ”erupţii explozive”. Din martie, alerta se menţine la nivelul 1, ceea ce înseamnă că ”pot apărea explozii freatice bruşte, determinate de aburi sau de cutremure (şi) căderi de cenuşă sau acumulări de gaze vulcanice”.

PHIVOLCS a anunţat marţi că în ultimele 24 de ore au fost înregistrate cinci cutremure vulcanice în zona Taal, unul dintre simptomele care indică activitate seismică în straturile subterane ale pământului.

Aproximativ 5.000 de persoane cu venituri reduse trăiesc pe versanţii vulcanului şi în aşezările mici din jur. În luna ianuarie, autorităţile au declarat că aceste aşezări sunt improprii pentru locuit, iar unii rezidenţi au fost evacuaţi.

”Unităţile guvernamentale locale sunt sfătuite să evalueze continuu pagubele materiale şi accesul rutier din ‘barangay’-urile (cele mai mici diviziuni administrative – n.a.) evacuate anterior din zona Lacului Taal şi să îşi întărească pregătirea, intervenţia şi comunicarea în cazul în care se reia activitatea” vulcanului, a transmis institutul.

În plus, PHIVOLCS le-a reamintit autorităţilor din domeniul aviaţiei civile să sfătuiască piloţii să ”evite zborurile în apropierea vulcanului deoarece cenuşa prezentă în atmosferă şi fragmentele balistice provenite din exploziile bruşte, ca şi cenuşa purtată de vânt, pot reprezenta un pericol pentru aeronave”.

Citește și : Numărul total de cazuri de COVID-19 depăşeşte 250.000 în Turcia

Vulcanul Taal, aflat în mijlocul unui lac format într-un crater, este unul dintre cei mai activi din arhipelagul filipinez, o zonă cu o intensă activitate seismică din cauza poziţionării sale în regiunea supranumită “Cercul de Foc al Pacificului”.

Din 1572, vulcanul Taal a intrat de zeci de ori în faza de erupţie, cea mai gravă dintre acestea fiind înregistrată în 1911. În acel an, aproximativ 1.300 de persoane au murit, iar cenuşa vulcanică a fost expulzată în aer pe distanţe mari, ajungând până la Manila. O altă erupţie importantă, în 1965, a provocat moartea a circa 200 de persoane.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Băncile centrale din Moldova și Olanda vor implementa noi proiecte comune 

Băncile centrale din Moldova și Olanda vor implementa noi proiecte comune Subiectul a fost discutat în cadrul întrevederii pe care guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei,...

1000 mentori în sprijinul cadrelor didactice din toată țara

1000 mentori în sprijinul cadrelor didactice din toată țara Începând cu anul de studii 2024-2025, circa 1000 de mentori vor activa în toate instituțiile de...

Doi ucraineni au fost prinşi la Aeroport cu cartuşe la ei

Doi ucraineni au fost prinşi la Aeroport cu cartuşe la ei Doi cetățenii ucraineni care intenționau să zboare din Chișinău spre Turcia și Grecia aveau...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.