Vulturii ocolesc Ucraina din cauza războiului. Și-au schimbat rutele de zbor

Publicat:

Vulturii ocolesc Ucraina din cauza războiului. Și-au schimbat rutele de zbor

Păsările se abat de la rutele lor de migrație cu până la 250 de kilometri, ceea ce poate afecta reproducerea.

Vulturii, ale căror rute de migrație trec prin Ucraina, și-au schimbat rutele de zbor pentru a evita zonele afectate de război, arată rezultatele unui nou studiu publicat de Current Biology, citat de adevarul.ro.


Astfel, datele GPS au arătat că vulturii nu numai că au făcut survoluri mari după începutul invaziei, ci au și „a redus sau a evitat opririle pentru odihnă și realimentare” în zonele de război. În același timp, păsările au avut nevoie de mai mult timp și energie pentru a ajunge la locurile de reproducere.

Este ca și cum ai alerga un maraton, dar nu ai avut pauze pentru a bea apă. Și, la sfârșit, cineva îți cere să alergi încă șapte sau opt mile“, a spus Charlie Russell de la Universitatea din East Anglia, co- autorul studiului.

Cercetătorii au avertizat că această situație ar putea întârzia reproducerea, deoarece vulturii ar putea avea nevoie de mai mult timp pentru a se recupera și poate afecta șansele de supraviețuire ale puietului.

Oamenii de știință au analizat rutele de migrație a 19 vulturi care au zburat prin Ucraina către zonele de reproducere din sudul Belarusului în martie și aprilie 2022 – la doar câteva săptămâni după începerea invaziei ruse în Ucraina. În timp ce femelele călătoresc din locurile de iernat din Grecia, masculii călătoresc din locații din Africa de Est. Cercetătorii au comparat aceste rute cu 65 de migrații înregistrate la 20 de păsări în 2018-21.

Datele obținute indică faptul că, după invazie, vulturii au parcurs în medie încă 85 km. Călătoria a durat în medie cu 55 de ore mai mult după ce a început războiul la scară largă, masculii zburând cu viteze mai mici decât înainte.

Și în timp ce 90% dintre vulturi s-au oprit în Ucraina înainte de conflict, doar 32% au făcut acest lucru după invazie, iar unele locuri au fost evitate cu totul. „… Cele mai mari abateri de la calea directă au fost observate acolo unde activitatea militară a fost mai mare”, spun cercetătorii.

Nu este ca și cum păsările verifică știrile în fiecare dimineață pentru a-și da seama unde ar trebui și nu ar trebui să zboare în timpul migrației. Este important să înțelegem stresul asupra acestor populații, astfel încât, într-un scenariu post-conflict, să putem ajuta la realizarea unui plan mai mare pentru populația de vulturi, dar ei ajută și ecosistemul în ansamblu să se recupereze”, a adăugat Russell.

Consecințele războiului din Ucraina pentru floră și faună

Dacă rușii distrug stepa protejată, va fi imposibil să o restabilească. UNIAN a fost informat despre acest lucru de către secretarul științific al rezervației biosferei „Askania-Nova”, Natalya Korynets.

Potrivit acesteia, nu este necesar să omori animalele. Dacă gardurile sunt distruse, acestea vor fugi și vor muri în câmpurile de mine sau ca urmare a vânătorii sau de sete, pentru că în jur nu vor fi surse de apă deschise.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

A fost lansată prima păpușă Barbie oarbă

A fost lansată prima păpușă Barbie oarbă Păpușa Barbie cu deficiențe de vedere ajunge azi pe rafturile magazinelor de jucării. Este cea mai recentă din...

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville

Aude Hesbert, numită directoare a Festivalului de Film American de la Deauville Aude Hesbert a fost numită luni directoare a Festivalului de Film American de...

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine

O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia, după ce s-a urcat încet pe șine O țestoasă a provocat întârzieri ale trenurilor în Anglia,...

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei

Un bărbat, rănit grav de un rechin pe coasta de est a Australiei Un bărbat a fost rănit grav marţi după ce a fost atacat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.