Wagner, ‘trădare’ – ce trebuie reținut din discursul lui Vladimir Putin

Publicat:

Președintele rus s-a adresat națiunii luni, 26 iunie, la câteva zile după tentativa eșuată de rebeliune a soldaților Grupului Wagner, scrie LE POINT, potrivit RADOR.

Într-un discurs televizat adresat națiunii, Vladimir Putin a revenit luni asupra încercării eșuate de rebeliune a soldaților din Grupul Wagner, conduși de liderul lor, Evgheni Prigojin . Președintele rus a susținut că a dat ordinul “de a evita vărsarea de sânge”, pe care, în opinia lui, și-au dorit-o Ucraina și Occidentul. El le-a mulțumit rușilor pentru “reziliența”, “patriotismul” și unitatea lor, asigurând că “această solidaritate civilă a arătat că orice șantaj sau orice încercare de destabilizare este sortită eșecului”.


Vladimir Putin le-a propus apoi  militarilor grupării paramilitare fie să semneze un contract cu armata regulată, fie “să se întoarcă la familiile și la rudele lor”, fie să plece în Belarus.

El a avut această alocuțiune la două zile după o rebeliune armată a Grupului Wagner condus de Evgheni Prigojin, care l-a asigurat luni că obiectivul său de a-și trimite oamenii să mărșăluiască spre Moscova era acela de a-și salva grupul amenințat cu distrugerea de către rivalul său din Ministerul Apărării și nicidecum de a prelua puterea. Vladimir Putin l-a acuzat încă o dată pe șeful Wagner, fără să-l numească, că și-a “trădat țara și poporul”, “mințindu-și” oamenii.

El a citat “curajul și abnegația aviatorilor eroici care au căzut în luptă”, în timp ce Kremlinul nu a comunicat oficial despre puținele avioane despre care Wagner spune că le-a doborât în timpul marșului său către Moscova. “Marea majoritate a luptătorilor și comandanților Grupului Wagner sunt și patrioți ruși, devotați poporului și statului. Au dovedit-o prin curajul lor pe câmpul de luptă”, a mai spus Vladimir Putin.

După aceea, luni seară, Vladimir Putin a avut o întâlnire cu principalii săi șefi de securitate, cărora le-a mulțumit pentru munca lor din momentul rebeliunii. “V-am chemat împreună pentru a vă mulțumi pentru munca depusă în aceste câteva zile și pentru a discuta situația”, a spus Putin în cadrul întâlnirii, care a avut loc în prezența ministrului Apărării Serghei Șoigu, dar în absența șefului de stat major Valeriu Gherasimov, cei doi dușmani declarați ai liderului Wagner, Evgheni Prigojin.

Potrivit Departamentului de Stat și Casei Albe, ambasadoarea SUA la Moscova, Lynne Tracy, a contactat direct autoritățile ruse în weekend pentru a le asigura că Statele Unite “nu sunt implicate” în rebeliunea eșuată a Grupului Wagner din Rusia. “Am putut avea conversații diplomatice în timp real cu oficialii ruși cu privire la preocupările noastre” în ceea ce privește securitatea internațională și controlul arsenalului nuclear al Rusiei, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate.

“Am avut o comunicare directă bună cu rușii în weekend”, a mai spus el, chiar dacă tensiunile dintre Washington și Moscova sunt la cel mai înalt nivel de la începutul războiului din Ucraina.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt ‘foarte îngrijoratoare’ (vicepremier)

Afirmaţiile privind posibila ingerință a Rusiei în alegerile din Regatul Unit sunt 'foarte îngrijoratoare' (vicepremier) Presupusul amestec al Rusiei în viitoarea campanie electorală generală din...

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă

Viktor Orban anunţă o noua alianţă a partidelor europene de extrema dreaptă Premierul ungar Viktor Orban a anunţat duminică la Viena o alianţă cu...

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor

Un bărbat, în vârstă de 53 de ani, din Rezina a murit strivit de un tractor Un bărbat a murit, după ce a fost strivit...

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile

5 diete sănătoase cu care poți slăbi și preveni bolile Dacă îți dorești să scapi de kilogramele în plus, sfatul specialiștilor este să eviți dietele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.