X

Wanda Vazquez este noul guvernator în Puerto Rico

Wanda Vazquez, ministrul justiţiei din Puerto Rico, a fost desemnată miercuri noul guvernator al statului Puerto Rico, la câteva ore după ce Curtea Supremă a decis că numirea lui Pedro Pierluisi, în urmă cu câteva zile, a fost neconstituţională, relatează dpa, potrivit agerpres.

Pierluisi a fost învestit vineri guvernator al arhipelagului, fără acordul Senatului, după ce Ricardo Rossello a demisionat pe fondul unor proteste.

Citeşte şi: Trump a fost primit cu ostilitate în El Paso şi Dayton

Curtea Supremă din Puerto Rico a decis că jurământul depus de Pierluisi a fost invalid deoarece a fost aprobat numai de o cameră a parlamentului. Curtea a decis în unanimitate că un amendament din 2005 care permite ca un vice-guvernator să devină şef al guvernului fără ca cele două camere ale parlamentului să fi aprobat numirea sa ca adjunct este invalid.

Într-o înregistrare video, Pierluisi a insistat că numirea sa este constituţională, ”dar, cu toate acestea, având în vedere decizia celei mai înalte instanţe, trebuie să stau deoparte şi să o susţin pe ministrul Justiţiei Wanda Vazquez”.

Vazquez a fost învestită guvernator după mai puţin de o oră. Într-un comunicat postat pe Twitter, Vasquez a spus că îşi asumă noua funcţie ”cu responsabilitatea şi seriozitatea pe care le merită”.

”Puerto Rico are nevoie de siguranţă şi stabilitate. Acţiunile noastre vor fi orientate în acest scop şi acest lucru va fi mereu pe primul loc”, a adăugat ea.

Vazquez, care a fost legal următoarea în linie pentru această funcţie, a indicat anterior că nu doreşte acest post, dar după decizia de miercuri a acceptat numirea sa ca guvernator.

Rossello l-a desemnat pe Pierluisi în funcţia de secretar de stat al arhipelagului, un post din care are şansa să devină guvernator.

Selecţia a survenit cu doar câteva ore înainte ca Rossello să demisioneze, cele două camere ale parlamentului neavând suficient timp să aprobe numirea.

Citeşte şi: Malta refuză pentru prima oară alimentarea unei nave umanitare

Rossello şi-a anunţat demisia în urma scandalului privind unele conversaţii dezvăluite de Centrul de investigaţii jurnalistice din Puerto Rico pe 13 iulie. Conversaţiile purtate de Rossello, mai mulţi membri ai administraţiei sale şi alte persoane conţineau mesaje homofobe şi misogine, inclusiv despre adversarii politici.

Administraţia Rossello a fost acuzată de asemenea de corupţie şi criticată pentru recesiune şi gestionarea acesteia după uraganul Maria, care a făcut mii de morţi în 2017.

Tags: guvernatorPedro PierluisiPuerto RicoRicardo RosselloWanda Vazquez
Categorii: Știrile zilei