Washington-ul şi Moscova şi-au trimis oamenii de bază la Belgrad să discute în secret soarta Ucrainei

Publicat:

Kurt Volker, emisarul special al SUA pentru soluţionarea conflictului din estul Ucrainei, s-a întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute cu Vladislav Surkov, consilier al preşedintelui rus Vladimir Putin, în cadrul unor consultări “secrete”, care au avut loc la Belgrad, a relatat publicaţia ucraineană Vesti.ukr, titrând “Cele mai multe dezacorduri sunt recunoscute ca surmontabile”.

Oficial, Belgradul a fost ales ca loc al acestei întâlniri din cauza sancţiunilor UE la adresa lui Vladislav Surkov, dar această versiune nu merită să fie luată în serios, apreciază jurnaliştii ucraineni. Cu un an în urmă, în pofida aceloraşi sancţiuni, consilierul lui Putin l-a însoţit pe acesta la reuniunea dedicată Ucrainei în cunoscutul format Normandia în Germania. Surkov chiar se aşezase atunci la dreapta ministrului de externe german de la acea vreme, Frank-Walter Steinmeier, notează Vesti.ukr, potrivit agerpres.


Citeşte şi: Siria. Militanţii jihadişti reuşesc o contraofensivă puternică în provincia Deir Ezzor

Potrivit publicaţiei ucrainene, adevăratul motiv ar fi că preşedintele Putin încearcă să-i facă lobby omologului său sârb Aleksandar Vucic, între cei doi existând o relaţie de amiciţie. După alegerea sa în funcţie în luna mai, Vucic i-a propus liderului rus să organizeze în Serbia o întâlnire cu Donald Trump. Ulterior, însă, preşedinţii rus şi american s-au întâlnit în marja G20 la Hamburg, în Germania.

Nu se ştie exact unde la Belgrad a avut loc întâlnirea dintre Volker şi Surkov şi nici cât a durat aceasta. Negocierile dintre cei doi s-au desfăşurat cu uşile închise, fără nicio declaraţie de presă în final.

În ajunul acestei întâlniri, Volker afirmase vineri: “Faptul că Rusia dirijează şi controlează forţele înarmate din estul Ucrainei nu lasă astăzi loc de îndoială”.

La Moscova, Surkov a făcut un scurt comentariu despre întâlnirea sa cu Volker. “Am discutat despre proiectul de rezoluţie al ONU cu privire la Donbas propus de Rusia. Am ajuns la un numitor comun în privinţa mai multor aspecte.Cele mai multe dezacorduri sunt recunoscute ca surmontabile”, a spus el, citat de Vesti.ukr în pagina sa electronică.

În opinia ziarului menţionat, cuvintele sale – traduse din limbaj diplomatic – pot însemna următoarele: versiunea rusă şi nu cea ucraineană a rezoluţiei cu privire la desfăşurarea forţei de menţinere a păcii în estul Ucrainei va fi inclusă pe agenda Consiliului de Securitate al ONU, iar SUA, care dispun de drept de veto, nu vor recurge la acesta.

La ora actuală, la ONU au fost prezentate două proiecte – care se exclud reciproc – privitor la drepturile pe care urmează să le aibă contingentul de menţinere a păcii în Donbas. În planul susţinut de guvernul ucrainean, forţele de menţinere a păcii ar opera pe întreg teritoriul controlat de separatişti, chiar până la graniţa cu Federaţia Rusă, şi ar monitoriza deopotrivă aspectele militar şi civil din Donbas.

Citeşte şi: Cu Trump, Statele Unite riscă al treilea război mondial (senator republican)

Conform versiunii ruse, forţele de menţinere a păcii ar fi instalate doar de-a lungul liniei de demarcaţie între militarii ucraineni şi rebeli, iar mandatul lor s-ar limita la asigurarea securităţii observatorilor OSCE.

Pentru Moscova este important ca proiectul său să fie adoptat de ONU pentru că, în martie 2018, în Rusia vor avea loc alegeri prezidenţiale. Putin nu şi-a prezentat încă oficial candidatura, dar majoritatea experţilor consideră că el va candida.

Sondajele de opinie arată că actualul preşedinte rus are toate şansele să câştige un nou mandat. Succesul lui Putin pe arena geopolitică mondială ar deveni un argument important pentru electoratul rus.

Potrivit ziarului, această evoluţie nu ar fi de dorit pentru Kiev, întrucât ar însemna că pe plan internaţional Putin devine “frecventabil”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.