Washingtonul are în vedere RETRAGEREA unui număr mare de militari din Coreea de Sud

Publicat:

Statele Unite iau în considerare o reducere semnificativă a numărului militarilor americani staționați în Coreea de Sud dacă autoritățile de la Seul nu vor crește sumele alocate cheltuielilor privind trupele americane din această țară, informează cotidianul Chosun Ilbo, citat de Reuters, transmite şi mediafax.

Autoritățile americane au solicitat săptămâna trecută ca Seulul să își crească contribuția financiară pentru trupele americane staționate pe teritoriul sud-coreean la cinci miliarde de dolari, o sumă de cinci ori mai mare decât cea alocată în prezent.


Citeşte şi: Avocatul ambasadei germane în Turcia a fost ARESTAT

Cu toate că niciuna dintre țări nu a confirmat în mod oficial sumele vehiculate, președintele Statelor Unite, Donald Trump, a declarat că prezența trupelor americane în Coreea de Sud este „o protecție care valorează cinci miliarde de dolari”.

„Din ce înțeleg, Statele Unite se pregătesc de retragerea unei brigade în cazul în care negocierile cu Coreea de Sud nu vor merge așa cum își dorește președintele Trump”, a declarat o sursă diplomatică de la Washington pentru Chosun Ilbo.

O brigadă americană obișnuită numără între 3.000 și 4.000 de militari. În acest moment aproximativ 28.500 de militari americani sunt staționați în Coreea de Sud, țară care din punct de vedere tehnic este încă în război cu Coreea de Nord, întrucât nu a fost semnat niciun tratat de pace între cele două țări în urma conflictului dintre 1950 și 1953.

Cu toate acestea, secretarul american al Apărării, Mark Esper, a declarat că nu are informații potrivit cărora Statele Unite ar intenționa să retragă 4.000 de militari din Coreea de Sud în cazul în care negocierile cu Seulul vor eșua. „Nu ne amenințăm aliații. Este doar o negociere”, a spus el.

La rândul său, Ministerul sud-coreean al Apărării a informat joi că informațiile prezentate de Chosun Ilbo „nu reprezintă poziția oficială a Guvernului american”.

Potrivit legislației americane, numărul militarilor americani staționați în Coreea de Sud nu poate să scadă sub 22.000 decât dacă secretarul Apărării justifică necesitatea unei reduceri a trupelor sub acest număr în fața Congresului.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic în Laos

Suma de bani pe care Seulul a plătit-o Washingtonului pentru prezența celor 28.000 de trupe americane pe teritoriul său a variat de-a lungul timpului, în prezent fiind de 1 miliard de dolari americani. Conform surselor locale, administrația de la Casa Albă solicită o sumă de aproape cinci ori mai mare pentru anul 2020, ajungând la valoarea de 4,7 miliarde de dolari.

Negocierile dintre Washington și Seul pe fondul distribuției cheltuielilor implicate de prezența militară americană în statul est-asiatic reprezintă unul din punctele sensibile din cadrul alianței celor două state ce persistă din perioada conflictului din 1950-1953, când Coreea de Nord a invadat Coreea de Sud.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Dolly Parton donează 1 milion de dolari pentru reconstrucţie în urma uraganului Helene

Dolly Parton donează 1 milion de dolari pentru reconstrucţie în urma uraganului Helene Cunoscuta cântăreaţă Dolly Parton a anunţat că va face o donaţie personală...

Hugh Grant spune că noul film ‘Bridget Jones’ este foarte trist

Hugh Grant spune că noul film 'Bridget Jones' este foarte trist Hugh Grant a avertizat că cel de-al patrulea episod al francizei „Bridget Jones”, care...

O companie oferă ‘inspectori’ de loialitate. Aceștia îi verifică pe cei care își înșală partenerul

O companie oferă 'inspectori' de loialitate. Aceștia îi verifică pe cei care își înșală partenerul O companie americană oferă „inspectori” de loialitate care îi verifică...

Uraganul Helene și teoria conspirației. Unii americani cred că furtuna a fost provocată de oameni

Uraganul Helene și teoria conspirației. Unii americani cred că furtuna a fost provocată de oameni Mai multe teorii ale conspirației legate de uraganul Helene au...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.