X

Washingtonul are timp LIMITAT pentru a ajunge la un acord privind programul nuclear iranian

Timpul este “limitat” pentru a obţine un acord privind programul nuclear iranian, a declarat joi Casa Albă, în contextul în care discuţiile au fost reluate la Viena după o pauză de luni de zile, scrie AFP, potrivit agerpres.

“Nu vom aştepta la nesfârşit ca Iranul să accepte acordul care este pe masă”, a repetat în cursul unui briefing de presă purtătorul de cuvânt pe teme de securitate, John Kirby.

Citeşte şi: Zelenski acuză Amnesty International că ‘încearcă să amnistieze statul terorist’ Rusia – Black News

“Timpul pare din ce în ce mai limitat”, a adăugat el, “îndemnând” Teheranul să accepte oferta care i s-a propus.

Iranul şi marile puteri au încheiat la Viena în 2015 la un acord pentru a garanta caracterul civil al programului nuclear al Iranului, suspectat că urmăreşte să se doteze de arma nucleară, în schimbul ridicării sancţiunilor.

El a fost denunţat în 2018 la îndemnul preşedintelui republican Donald Trump. De atunci, Teheranul s-a dezis de obligaţiile sale, părând că se apropie de nivelul de îmbogăţire a uraniului necesar pentru fabricarea unei bombe.

Discuţii pentru relansarea acestui acord au început în aprilie 2021, cu participarea indirectă a Statelor Unite. În timp ce un acord a fost prezentat la începutul anului ca fiind “iminent”, procesul a deraiat, iar tratativele din Qatar de la sfârşitul lui iunie nu au condus la niciun progres.

Citeşte şi: Viktor Orban îi îndeamnă pe conservatorii americani ‘să-şi unească forţele’ – Black News

Într-o ultimă tentativă, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a supus la 26 iulie un proiect de compromis şi le-a cerut părţilor să-l accepte pentru a evita o “criză periculoasă”.

Negociatorii s-au întors la Viena miercuri pentru discuţii asupra iniţiativei europene, mai scrie AFP. 

Tags: acord nuclearCasa AlbaIranJohn KirbyJosep BorrellqatarSUAteheranVienawashington
Categorii: Sinteze