Washingtonul condamnă folosirea de către China a unui LASER vizând paza de coastă filipineză

Publicat:

Statele Unite au apreciat luni drept ”provocatoare” şi ”periculoasă” folosirea de către China a unui ”laser” împotriva unei nave a pazei de coastă filipineze la începutul lui februarie, într-un moment în care relaţiile dintre Washington şi Beijing sunt tensionate, scrie AFP, potrivit agerpres.

“Statele Unite sunt alături de aliaţii lor filipinezi după rapoartele potrivit cărora o navă a pazei de coastă chineze a îndreptat un laser împotriva unui echipaj al unei nave a pazei de coastă filipineze pe 6 februarie în Marea Chinei de Sud”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price, într-un comunicat.


Citeşte şi: Doi oameni au fost salvaţi după aproape 198 de ore de la seismul catastrofal din Turcia – Black News

Comportamentul Chinei a fost “provocator” şi “periculos”, “provocând orbirea temporară a echipajului”, a adăugat el, la câteva ore după ce Filipine a făcut public incidentul.

Această operaţiune chineză “ameninţă direct pacea şi stabilitatea şi aduce atingere libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud”, a mai subliniat purtătorul de cuvânt.

Incidentul a survenit la circa 20 de kilometri de atolul Second Thomas, în arhipelagul Spratleys, unde staţionează soldaţi filipinezi.

“China nu are niciun drept maritim legitim” asupra acestui atol, a menţionat Ned Price.

Acesta este cel mai recent incident maritim între Beijing şi Manila, aflate în conflict cu privire la această mare, spaţiu strategic cu bogate resurse energetice şi halieutice.

Beijingul revendică aproape toată această mare, însă Filipine, precum şi Vietnam, Malaysia şi Brunei au de asemenea pretenţii. China a ignorat o decizie a unui tribunal internaţional, potrivit căreia revendicările sale sunt lipsite de temei legal.

Washingtonul şi Manila, care sunt semnatare ale unui tratat de apărare reciprocă, au convenit la începutul lui februarie să efectueze din nou patrule comune în Marea Chinei de Sud.

Citeşte şi: Şefa diplomaţiei germane îşi continuă în Suedia turneul scandinav – Black News

Cei doi aliaţi au dezvăluit în special un acord care le permite soldaţilor americani să acceadă la patru baze suplimentare în Filipine, pentru a contracara puterea militară în creştere a Beijingului în regiune.

Pe de altă parte, aceste declaraţii intervin într-un moment în care relaţiile dintre China şi Statele Unite cunosc o spirală a tensiunilor în jurul acuzaţiilor reciproce de spionaj, după distrugerea, pe 4 februarie, a unui balon chinez care a survolat locuri sensibile din Statele Unite. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ploile torențiale fac ravagii în Nepal: cel puțin 11 oameni au murit

Cel puțin 11 persoane au decedat în Nepal în urma inundațiilor și alunecărilor de teren provocate de ploile torențiale care au durat zile întregi,...

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA)

Dezastru pentru Rusia: În Ucraina a pierdut mai mulți soldați decât în al Doilea Război Mondial (Raport SUA) Între 462.000 și 728.000 de soldați ruși...

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda

VIDEO/ Președintele Recep Tayyip Erdogan este în vizită-fulger în Germania, pentru a participa la partida Turcia-Olanda Președintele turc, Recep Erdogan, a fost în tribunele stadionului...

VIDEO – Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona

Sărbătoarea de San Fermin a început la Pamplona Cu o maree umană în alb şi roşu, oraşul Pamplona, din Nordul Spaniei, a deschis sâmbătă cele...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.