X

Washingtonul doreşte continuarea negocierilor cu Phenianul, dar fără provocări

Statele Unite au reiterat joi apelul de reluare a negocierilor cu RPD Coreeană, după lansarea de către autorităţile de la Phenian a două rachete cu rază scurtă de acţiune şi au solicitat de asemenea încetarea “provocărilor”, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

“Dorim schimburi diplomatice cu Coreea de Nord”, a declarat la Washington purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat american Morgan Ortagus, întrebată despre consecinţele acestor teste asupra relansării negocierilor aflate în impas de mai multe luni.

Citeşte şi: Austria emite mandat de arestare pe numele unui SPION rus

Preşedintele american Donald Trump s-a întâlnit la sfârşitul lunii iunie pentru a treia oară cu liderul nord-coreean Kim Jong Un în zona demilitarizată ce desparte peninsula coreeană. Cei doi lideri s-au angajat să reia discuţiile tehnice privind denuclearizarea, dar nu au stabilit o nouă dată pentru continuarea negocierilor.

“Cerem în continuare nord-coreenilor să rezolve pe cale diplomatică toate chestiunile despre care au discutat” cei doi lideri, “cerem încetarea provocărilor şi respectarea de către toate părţile a obligaţiilor asumate în cadrul rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat presei Morgan Ortagus.

Solicitată în două rânduri de către ziarişti să răspundă dacă lansările de rachete din dimineaţa de joi sunt considerate “provocări”, Ortagus a evitat să dea un răspuns.

Citește și : Doi bulgari au fost inculpaţi pentru o acţiune masivă de piraterie asupra datelor fiscale

Oficialul american a dat asigurări că Washington continuă să spere că procesul de negociere va fi reluat în curând, dar nu a furnizat o dată în acest sens.

Autorităţile nord-coreene au testat rachete şi în luna mai, primele lansări după noiembrie 2017, dar preşedintele Donald Trump a considerat în acel moment că este vorba de “ceva foarte standard”, care nu ar trebui să constitue un obstacol în calea procesului de apropiere dintre cele două state.

Tags: Coreea de NordDonald TrumpKim Jong UnMorgan OrtagusPhenianracheteSUAwashington
Categorii: Știrile zilei