Washingtonul n-a reuşit să-l impună pe Juan Guaido la OSA

Publicat:

Secretarul de stat american, Mike Pompeo, a lansat joi un apel Organizaţiei Statelor Americane (OSA) la recunoaşterea lui Juan Guaido ca “preşedinte interimar al Venezuelei”, dar fără să obţină unanimitatea celor 34 de membri activi ai acestei instituţii, relatează AFP, potrivit agepres.

În cursul unei reuniuni extraordinare a OSA la Washington, unde s-a invitat în ultimul minut, el a mai avertizat “regimul ilegitim” al lui Nicolas Maduro contra “oricărei decizii de utilizare a violenţei pentru a reprima tranziţia democratică paşnică”, cerând forţelor de securitate venezuelene să îl “protejeze” pe Juan Guaido.


Citeşte şi: Preşedintele venezuelean Maduro, susţinut de armată şi de Putin; Pompeo cere sprijin pentru ”preşedintele interimar” Juan Guaido

Miercuri, “Statele Unite l-au recunoscut cu mândrie pe preşedintele Adunării Naţionale, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei”, a reamintit Mike Pompeo, mulţumind “numeroaselor alte ţări” care au luat aceeaşi decizie.

“A venit timpul ca OSA ca instituţie, în întregul său, să facă acelaşi lucru. Toate ţările membre ale OSA trebuie să ia partea democraţiei şi respectării statului de drept”, a insistat el.

Secretarul general al OSA, Luis Almagro, l-a felicitat miercuri pe Juan Guaido, dar în nume propriu.

Pe lângă Statele Unite, mai multe ţări de pe continentul american l-au recunoscut pe Juan Guaido: Canada, Brazilia, Columbia, Argentina, Chile, Costa Rica, Guatemala, Honduras, Panama, Paraguay şi Peru. În schimb, Mexic şi Cuba şi-au menţinut sprijinul acordat lui Nicolas Maduro.

“Vremea dezbaterilor s-a încheiat. Regimul fostului preşedinte Nicolas Maduro este ilegitim. Regimul său este în faliment moral, incompetent în domeniul economic şi profund corupt şi nedemocratic”, a subliniat şeful diplomaţiei de la Washington.

Citește și : Italia: Salvini, inculpat pentru sechestrare de persoane

După intervenţia lui Mike Pompeo, ţările membre ale OSA nu au ajuns însă la o poziţie comună. Un singur grup de 16 ţări, printre care SUA, Canada, Brazilia şi Argentina, a susţinut o declaraţie – fără caracter obligatoriu – în favoarea preşedintelui Adunării Naţionale venezuelene.

În retragere, reprezentantul Mexicului, Jorge Lomonaco, a cerut să fie precizat “statutul juridic” al lui Juan Guaido după autoproclamarea sa şi recunoaşterea exprimată de mai multe ţări.

“Acest comunicat nu este o declaraţie a OSA”, “este o operaţiune de propagandă vizând să justifice lovitura de stat”, a protestat la rândul său reprezentanta Venezuelei, Asbina Ixchel Marin.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa

Noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa Rușii au lansat noi atacuri aeriene asupra orașelor Kiev și Odesa în noaptea de sâmbătă spre duminică....

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor”

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco: „Istoria cu impunerea plății poliței de asigurare medicală este un fals și o sperietoare pentru a distruge încrederea oamenilor” Ministrul Sănătății,...

Armata israeliană, în stare de alertă de teama unor atacuri, la împlinirea unui an de război în Gaza

Armata israeliană, în stare de alertă de teama unor atacuri, la împlinirea unui an de război în Gaza Armata israeliană este duminică în stare de...

FOTO/ Ziua Naţională a Vinului e despre o băutură a istoriei şi culturii din Moldova, care uneşte oameni

FOTO/ Ziua Naţională a Vinului e despre o băutură a istoriei şi culturii din Moldova, care uneşte oameni Pe 5 și 6 octombrie, iubitorii de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.