X

Washingtonul promite o ‘ripostă fermă’ Belarusului dacă ajută Rusia să invadeze Ucraina

Statele Unite au avertizat marţi Belarusul că se expune unei riposte “rapide” şi “ferme” dacă permite Rusiei să-i folosească teritoriul pentru a ataca Ucraina, transmite AFP, potrivit agrepres.

“În acelaşi mod în care i-am spus clar Rusiei că va plăti scump” pentru o eventuală invazie, “în ultimele zile, i-am spus clar şi Belarusului că, dacă permite utilizarea teritoriului său pentru un atac împotriva Ucrainei, va suferi o ripostă rapidă şi fermă din partea Statelor Unite şi a aliaţilor noştri”, a avertizat în faţa presei purtătorul de cuvânt al diplomaţiei americane, Ned Price.

Citește și : Planurile Rusiei și Chinei pentru o nouă ordine mondială

“Dacă ar începe o invazie din Belarus, dacă soldaţii ruşi ar fi staţionaţi permanent pe teritoriul său, NATO şi-ar putea revizui, de asemenea, postura în ţările care se învecinează cu Belarusul”, a mai subliniat el.

Săptămâna trecută, în mijlocul unei confruntări cu Moscova, Washingtonul s-a declarat îngrijorat de un proiect de reformă constituţională din Belarus care ar permite desfăşurarea de arme nucleare ruseşti în această ţară care se învecinează cu Ucraina şi Polonia.

Citește și : Putin ‘tatonează’ terenul în Cuba

În mod similar, responsabili americani au estimat că exerciţiile militare ruso-belaruse anunţate de Belarus au mers “cu mult dincolo de normal” şi ar putea prevesti o prezenţă militară permanentă a Rusiei în această fostă republică sovietică rămasă unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai Moscovei.

Tags: belarusmoscovaNATONed PricerusiaSUAucrainawashington
Categorii: Diaspora