Washingtonul ‘stă cu ochii’ pe alegerile din Insulele Marshall

Publicat:

Alegătorii din Insulele Marshall s-au deplasat luni la urne pentru alegerile generale care vor stabili cine va conduce negocierile statului insular din Pacific cu Washingtonul asupra reînnoirii unui pact regional de securitate cu SUA, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Votul are loc într-un moment de preocupări tot mai intense în Statele Unite şi printre aliaţii lor cu privire la eforturile Chinei de a-şi extinde influenţa în Pacific.


Vezi şi: ATAC armat în curtea casei! 4 morţi şi 6 răniţi în California – VIDEO

Situate cam la jumătatea distanţei dintre Hawaii şi Australia, Insulele Marshall au obţinut independenţa în 1986 după patru decenii sub administraţia SUA.

Preşedinta Hilda Heine încearcă să-şi păstreze locul în Senatul de 33 de locuri, care va vota apoi pentru a alege următorul preşedinte.

Exprimându-se înainte de începutul scrutinului, Heine i-a chemat pe alegători “să menţină cursul” pentru ca guvernul ei să se întoarcă la putere.

Performanţa ei ar putea avea un impact asupra unui acord, care urmează să expire în 2024 şi oferă acces exclusiv militar Statelor Unite în spaţiul aerian şi apele teritoriale ale Insulelor Marshall, în Statele Federate ale Microneziei şi Palau.

“‘Heine se confruntă cu un drum dificil înapoi la putere ce ar putea încetini progresul în reînnoirea Compactului Asociaţiei Libere”, a declarat Jonathan Pryke, directorul programului Insulelor Pacificului la Lowy Institute, un think-tank din Australia.

Citeşte şi: Michael Bloomberg a ajuns la momentul pocăinţei: ‘Îmi cer iertare!’

În schimbul acordării accesului armatei americane, cele trei ţări beneficiază de asistenţă financiară în cadrul pactului.

Discuţiile cu privire la reînnoirea acestuia au început în august, când secretarul de stat american Mike Pompeo a vizitat Micronezia.

Cele trei naţiuni din Pacific au căpătat o importanţă strategică sporită pe fondul extinderii influenţei Chinei în regiune şi deciziei recente luate de alte două ţări din Pacific – Insulele Solomon şi Kiribati – de a abandona legăturile diplomatice cu Taiwanul şi a recunoaşte Beijingul.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar

Viitorul Terrei, trădat de o planetă aflată la 4.000 de ani lumină de sistemul nostru solar În circa cinci miliarde de ani, Soarele va intra...

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o ‘amenințare existențială’ din cauza crizei climatice

Cele mai importante stațiuni de schi din Europa se confruntă cu o 'amenințare existențială' din cauza crizei climatice Cele mai importante stațiuni de schi din...

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.