Washingtonul vrea să sporească PRESIUNEA asupra juntei militare din Myanmar

Publicat:

SUA vor să găsească noi mijloace pentru a spori “presiunea” asupra juntei din Myanmar, pentru că situaţia nu face decât să se “agraveze” după lovitura de stat militară, în pofida sancţiunilor deja impuse, a declarat miercuri şeful diplomaţiei americane, informează AFP, potrivit agerpres.

“Zece luni au trecut de la lovitura de stat militară, dar criza nu face decât să se agraveze”, a constatat Antony Blinken într-o conferinţă de presă la Kuala Lumpur, ca răspuns la o întrebare privind insuficienţa sancţiunilor americane.


Citeşte şi: Valul Omicron este condus de populația tânără, sănătoasă şi vaccinată – Black News

“Va fi foarte important, în săptămânile şi lunile ce vor urma, să căutăm măsuri şi acţiuni suplimentare pe care să le putem lua, individual, colectiv, pentru a face presiuni asupra regimului, pentru ca această ţară să reia o traiectorie democratică”, a adăugat Blinken, fără a preciza natura unor eventuale noi sancţiuni.

Secretarul de stat american, aflat într-un turneu regional, a îndemnat la “punerea în aplicare a unui consens în cinci puncte”, cu referire la foaia de parcurs elaborată în aprilie de Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), din care Myanmar face parte, pentru a contribui la restabilirea dialogului şi a facilita sosirea ajutorului umanitar în această ţară în criză.

Antony Blinken a afirmat de asemenea că SUA analizează “foarte activ, chiar în acest moment”, natura crimelor imputate militarilor împotriva musulmanilor rohingya din Myanmar, pentru a determina “dacă acestea constituie un genocid”.

Relaţiile dintre Myanmar şi comunitatea internaţională s-au deteriorat după lovitura de stat din februarie şi legăturile cu cei mai apropiaţi vecini diplomatici au fost grav afectate, în timp ce junta a ignorat apelurile de a opri ostilităţile împotriva civililor şi adversarilor politici pe care îi numeşte “terorişti”.

Citeşte şi: Italia a extins starea de urgenţă pentru Covid-19 până la 31 martie – Black News

Aproape 1300 de civili au fost ucişi şi peste 10.000 arestaţi de la lovitura de stat militară de la 1 februarie a.c., potrivit Asociaţiei de asistenţă pentru deţinuţi politici din Myanmar.

Lunea trecută, un tribunal din Myanmar a condamnat-o pe fosta şefă a guvernului civil din această ţară, Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru pace, la patru ani de închisoare pentru incitare la revolte publice, precum şi pentru încălcarea regulilor sanitare legate de COVID-19, sentinţă redusă ulterior la doi ani de arest la domiciliu, în urma unei graţieri parţiale decise de liderul juntei militare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; a fost detectată gripă aviară

Zeci de tigri şi lei în captivitate au murit în Vietnam; animalele erau pozitive la gripă aviară Zeci de tigri şi lei în captivitate au...

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.