X

Wasingtonul şi Kabulul îşi doresc ‘accelerarea eforturilor’ pentru a pune capăt războiului din Afganistan

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo şi preşedintele afgan Ashraf Ghani au căzut de acord pentru “accelerarea eforturilor” cu scopul de a ajunge la o înţelegere care să pună capăt războiului din Afganistan, conform unui comunicat comun publicat joi, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cei doi oficiali au discutat miercuri la telefon, după o polemică în jurul unor afirmaţii ale preşedintelui SUA, Donald Trump, care a spus că ar putea cu uşurinţă “câştiga războiul”, dar că nu vrea “să omoare zece milioane de persoane”.

Citește și : Organizatorii Festivalul de la Cannes cer eliberarea imediată a regizorului Mohammad Rasoulof, condamnat la închisoare în Iran

Omologul său afgan a cerut “clarificări” din partea Washingtonului.

Conform comunicatului, difuzat de Departamentul de Stat, Mike Pompeo “l-a asigurat pe preşedintele Ghani că strategia preşedintelui Trump nu s-a schimbat”, în special pe subiectul “angajamentului american pentru o retragere condiţionată” a trupelor din Afganistan.

Cei doi oficiali “au convenit că este timpul să accelerăm eforturile pentru a ajunge la un sfârşit negociat al războiului din Afganistan”, conform textului.

Citește și : Activista pentru mediu Greta Thunberg a lansat o melodie pe teme de mediu împreună cu trupa britanică The 1975

Negociatorul-şef al SUA, Zalmay Khalilzad, a revenit în această săptămână la Kabul, unde administraţia Trump l-a trimis de asemenea pe şeful statului major al SUA, generalul Joseph Dunford, pentru “a discuta în detaliu viitoare etape pe calea păcii”, a precizat Departamentul de Stat american.

Emisarul american urmează să se deplaseze până la începutul lunii august din nou la Doha, în Qatar, pentru a relua negocierile cu talibanii.

Tags: acordAfganistanAshraf GhaniDonald TrumpMike PompeorazboiSUA
Categorii: Știrile zilei