Wen Jiabao, fostul premier de la Beijing, este CENZURAT de internetul din China

Publicat:

Companiile de internet din China au blocat utilizatorii să distribuie un amplu articol scris de fostul prim-ministru Wen Jiabao ca omagiu adus mamei sale, într-un gest inexplicabil de cenzură împotriva unui demnitar de rang înalt, membru al Partidului Comunist Chinez (PCC) aflat la guvernare, relatează marţi Reuters, potrivit agerpres.

Articolul în stil necrolog scris de Wen despre mama sa, care a murit recent, a apărut vineri într-un mic ziar săptămânal numit Macau Herald şi a fost postat sâmbătă pe un cont public de pe aplicaţia de chat chineză WeChat, dar a fost restricţionat rapid.


Citeşte şi: Ancheta Wirecard CUTREMURĂ Germania: Elita politică și financiară a fost prinsă într-un SCANDAL imens! – Black News

Tributul include detalii despre cum s-a luptat mama lui Wen în perioadele de tulburări în China, inclusiv în timpul celui de-al doilea război chino-japonez şi al epurărilor politice ale Revoluţiei Culturale.

“În opinia mea, China ar trebui să fie o ţară plină de corectitudine şi dreptate, întotdeauna cu respect pentru voinţa oamenilor, umanitate şi natura umană”, spune Wen în articol, care nu a abordat direct climatul politic actual din China.

Recent, PCC a încercat să consolideze controlul asupra modului în care internauţii vorbesc despre istorie pe internet, puternic controlat în această ţară, în perioada premergătoare celei de-a 100-a aniversări a fondării partidului, în iulie.

Săptămâna trecută, un organism din cadrul autorităţii de reglementare cibernetică din China a lansat o linie telefonică directă pentru ca internauţii să raporteze comentarii “ilegale” ce “denaturează” realizările istorice ale Partidului şi atacă conducerea ţării.

Când utilizatorii au încercat să distribuie articolul lui Wen, a apărut o notificare care atrăgea atenţia că respectivul conţinut contravine reglementărilor WeChat şi nu poate fi distribuit, o măsură comună de cenzură în China, la un pas distanţă de ştergerea completă a articolelor. Nu este clar ce parte a articolului ar fi putut declanşa restricţiile, notează Reuters.

Pe Weibo, site-ul chinez de social media similar cu Twitter, articolul a fost puţin menţionat, iar funcţiile de comentarii şi distribuire au fost dezactivate. Linkurile către articolele despre tributul adus de Wen postate pe Weibo au returnat pagina de “eroare 404” marţi dimineaţă, ceea ce indică faptul că au fost şterse.

Rareori foşti lideri chinezi şi politicieni de rang înalt îşi asumă un rol public sau transmit informaţii biografice detaliate odată retraşi din activitate, aşteptându-se de la ei să iasă discret din lumina reflectoarelor.

Citeşte şi: Omega-3 şi vitamina D reduc riscul de îmbolnăvire cu COVID-19 – Black News

De la preluarea puterii în 2012, politicile ce poartă marca preşedintelui Xi Jinping au fost înscrise în statutul partidului, iar limitarea mandatelor prezidenţiale a fost abolită, ceea ce l-a pus pe Xi aproape pe picior de egalitate cu fondatorul Chinei comuniste, Mao Ţedun, în panteonul liderilor săi.

Wen, care a fost prim-ministru în timpul mandatului fostului lider chinez Hu Jintao şi care rămâne un înalt membru de partid, a avut o contribuţie importantă la politicile economice ale ţării din anii 2000. El a părăsit funcţia în 2013, fiind succedat de actualul premier Li Keqiang.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Începe ‘sezonul’ Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024

Începe 'sezonul' Premiilor Nobel. Când vor fi anunțați laureații din 2024 Premiile Nobel din 2024 vor fi decernate începând cu 8 octombrie, când Academia Regală...

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân – studiu

Ambalajele alimentare pot conține substanțe chimice asociate cancerului de sân - studiu Un nou studiu realizat de Food Packaging Forum Foundation din Elveția a identificat...

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic

Eminem a anunţat prin intermediul unui videoclip muzical că va deveni bunic Celebrul rapper american Eminem, în vârstă de 51 de ani, va deveni bunic,...

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși

SUA și Microsoft confiscă zeci de domenii online folosite de hackeri ruși SUA au anunțat joi confiscarea a 41 de domenii de internet, despre care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.