X

William Lai ales șef al partidului de guvernământ din Taiwan

Noul președinte al partidului de guvernământ din Taiwan este, începând de duminică, William Lai, un susținător al independenței insulei față de China. În prezent, Lai ocupă funcția de vicepreședinte al țării și ar putea candida pentru principala funcție în stat, informează mediafax.

Vicepreședintele taiwanez William Lai este de duminică noul președinte al Partidului Democrat Progresist (DPP), aflat la guvernare. Analiștii susțin că Lai se pregătește pentru a candida la alegerile prezidențiale de la începutul anului viitor.

Citește și : Un nou videoclip arată o explozie puternică la o clădire care pare ocupată de trupele ruse din Soledar – CNN

Lai a fost singurul candidat pentru preluarea conducerii DPP. Președinta Taiwanului, Tsai Ing-wen, a demisionat din funcția de șef al partidului în luna noiembrie, după ce DPP a pierdut alegerile locale.

Prin intermediul unei declarații, Lai s-a angajat să recâștige încrederea publicului în partid și să „protejeze ferm Taiwanul și să promoveze democrația, pacea și prosperitatea țării într-o situație internațională complexă și schimbătoare”.

În trecut, Lai a înfuriat autoritățile din Beijing prin pozițiile sale privind suveranitatea insulei. Fost premier și fost primar al orașului Tainan din sudul țării, Lai este vicepreședintele din 2020. El și-a asumat un rol internațional din ce în ce mai important în ultimul an, întâlnindu-se cu vicepreședintele american Kamala Harris în ianuarie anul trecut, în timp ce se afla în Honduras.

Citește și : Oficial rus: Belarusul ar putea intra în conflictul din Ucraina, dacă Kievul decide să ‘invadeze’ oricare dintre cele două ţări

În 2018, pe când era premier, Lai a declarat în parlament că este un „lucrător pentru independența Taiwanului” și că poziția sa este că Taiwanul este o țară suverană și independentă. Atunci, unele voci din China au susținut că autoritățile ar trebui să emită un mandat de arestare internațional pe numele lui Lai.

Tags: ChinaDPPtaiwanTsai Ing-wenWilliam Lai
Categorii: Știrile zilei