X

William Lai ar urma să fie validat drept candidat al DPP la funcţia de preşedinte al Taiwanului

Vicepreşedintele taiwanez William Lai urmează să fie validat miercuri drept candidat al Partidului Democrat-Progresist (DPP) pentru viitoarele alegeri prezidenţiale din Taiwan, a anunţat formaţiunea politică, potrivit Reuters şi agerpres.

Insula va organiza alegeri prezidenţiale în ianuarie 2024.

Citeşte şi: Papa Francisc: ‘Celibatul? Nu sunt încă pregătit să îl revizuiesc’ – Black News

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu autorităţile de la Taipei şi a stabilit relaţii cu Beijingul.

La începutul lui august anul trecut, China a organizat manevre militare de amploare, mobilizând avioane, nave şi rachete balistice în şase sectoare din jurul insulei Taiwan, ca răspuns la vizita la Taipei a preşedintei de la acea vreme a Camerei Reprezentanţilor a Congresului SUA, Nancy Pelosi.

Armata chineză a explicat că prin operaţiunile comune ale forţelor aeriene şi maritime în jurul insulei Taiwan şi-a “testat eficient” capacitatea de luptă.

Citeşte şi: Un mort şi 39 de răniţi într-un carambol uriaş în Ungaria din cauza unei furtuni de praf – Black News

Anterior, Beijingul avertizase Statele Unite, de mai multe ori, cu privire la riscul ca o vizită a unui înalt demnitar american la Taipei să constituie o provocare majoră pentru China.

Actuala preşedintă a Taiwanului este Tsai Ing-wen, care a obţinut această funcţie în urma alegerilor din ianuarie 2016. În perioada ianuarie 2006 – mai 2007, ea a fost vicepreşedinte al Taiwanului.

Tags: ChinaNancy PelosiSUATaipeitaiwanTsai Ing-wenwashingtonWilliam Lai
Categorii: Știrile zilei