X

WP: SUA trebuie ‘să ceară răspunsuri’ Arabiei Saudite privind soarta jurnalistului Jamal Khashoggi

Statele Unite ale Americii (SUA) trebuie ”să ceară răspunsuri” din partea Arabiei Saudite în legătură cu dispariţia şi presupusa asasinare a jurnalistului saudit Jamal Khashoggi, a afirmat duminică într-un editorial The Washington Post, citat de AFP, potrivit agerpres.

Jamal Khashoggi, un jurnalist critic la adresa puterii de la Riad şi care lucra mai ales pentru The Washington Post, este dat dispărut de marţea trecută după ce a mers la consulatul ţării sale la Istanbul, unde avea o programare pentru demersuri administrative.

Citeşte şi: Fosta şefă a statului brazilian nu a prins nici măcar un scaun de senator

Poliţia turcă este de părere că Jamal Khashoggi a fost omorât în consulat, au afirmat sâmbătă seara responsabili turci sub acoperirea anonimatului, ceea ce Riadul dezminte.

”SUA trebuie să depună acum eforturi concertate pentru a clarifica toate faptele în legătură cu dispariţia lui Khashoggi”, a declarat cotidianul american, făcând apel la administraţia SUA ”să ceară răspunsuri puternice şi clare”.

Relevând faptul că preşedintele american Donald Trump l-a calificat pe prinţul moştenitor saudit Mohammed ben Salman drept ”aliat favorit”, cotidianul afirmă că regatul trebuie în schimb să comunice informaţii despre soarta lui Jamal Khashoggi.

”Dacă prinţul moştenitor nu răspunde cooperând în totalitate, Congresul trebuie, într-o primă etapă, să suspende orice cooperare militară cu regatul”, notează Post.

Cotidianul a făcut apel la Turcia să dezvăluie orice element pe care îl deţine în sprijinul teoriei sale privind asasinarea jurnalistului şi ”să nu neglijeze nici o pistă în anchetă”.

Citeşte şi: Bashar al-Assad promite că provincia Idlib va reveni sub controlul Damascului: ‘Acordul este temporar’

Ziarul a cerut de asemenea explicaţii Riadului privind prezenţa unui grup ce circa cincisprezece saudiţi care se aflau în consulatul din Istanbul în acelaşi timp cu Jamal Khashoggi.

”Nu putem decât să sperăm că Jamal Khashoggi este teafăr şi nevătămat şi că se va întoarce în curând la biroul său”, a afirmat cotidianul, adăugând: ”Dacă informaţiile privind moartea sa se confirmă, atunci mânia va merge mână în mână cu punerea în cauză a celor care au comis asasinatul şi a celor care l-au comandat”.

Jamal Khashoggi (59 de ani) s-a exilat în SUA în 2017 de teamă că va fi arestat după ce a criticat unele decizii al Prinţului Mohammed bel Salman şi intervenţia militară a Riadului în Yemen.

Tags: Arabia sauditaconsulatIstanbulJamal KhashoggiRiadSUAturcia
Categorii: Sinteze