X

WSJ: Sabotarea Nord Stream, aprobată la cel mai înalt nivel ucrainean, de către Zelenski

WSJ: Sabotarea Nord Stream, aprobată la cel mai înalt nivel ucrainean, de către Zelenski

Sabotarea gazoductului Nord Stream în 2022, în Marea Baltică, a fost validat la cel mai înalt la Kiev, dezvăluie joi The Wall Street Journal, inclusiv, la lansare, de către preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, relatează AFP.

Potrivit ziarului american, care se bazează pe surse militare ucrainene, atentatul cu exploziv în adâncul Mării Baltice a fost dus la bun sfârşit sub supervizarea comandantului armatei ucrainene de la acea vreme, Valeri Zakujni, în pofida faptului că Volodimir Zelenski şi-a schimbat părerea pe parrcurs şi a cerut ca planul să fie oprit, potrivit stiripesurse.

Citește și: VIDEO Momentul când șeful regiunii Kursk i-a spus lui Putin că Rusia a pierdut controlul asupra a 28 de așezări din regiune, iar președintele Rusiei l-a întrerupt

Aceste dezvăluiri de presă intervin la o zi după publicarea unor dezvăluiri potrivit cărora ancheta judiciară germană cu privire la sabotare se orientează către Ucraina, cu un mandat de arestare emis recent pe numele unui scafandru profesionist din această ţară.

Ideea sabotării a apărut în mai 2022, la o reuniune a unor ofiţeri, gradaţi de rang înalt şi şefi de întreprinderi ucraineni, la trei luni după invazia rusă a Ucrainei, scrie ziarul american.

Potrivit WSJ, în total şase persoane au fost implicate în mod direct în această operaţiune, care a costat aproximativ 300.000 de dolari şi care a fost finanţată de către un agent privat.

”Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a aprobat iniţial planul, potrivit unui ofiţer care participa la (reuniune) şi trei care erau la curent”, scrie ziarul american.

”Însă după aceea, când CIA a aflat şi a cerut să fie împiedicat, el a ordonat să fie oprit”, continuă ziarul.

Or Valeri Zalujni, comandantul-şef al armatei ucrainene la acea vreme, a ignorat acest ordin, iar echipa sa a modificat planul iniţial, dezvăluie ziarul.

Contactat de WSJ, Zalijni, care a fost numit ambasadorul Ucrainei în regatul Unit, a declarat într-o discuţie în scris că nu are nicio cunoştinţă despre o asemneea operaţiune şi cataloghează drept o ”provocare” orice afirmare a contrariului.

După sabotajul din septembrie 2022 al gazoductului rus, Zelenski i-a cerut explicaţii lui Zalujni, porivit WSJ, care citează trei persoane la curent cu această discuţie.

Zalujni i-a răspuns că era prea tîrziu şi a spus că nu mai era posibil să comunice cu echipa sabotajului, pentru că orice contact ar fi putut să pună în pericol operaţiunea.

”I s-a spus (lui Zelenski) că este la fel ca şi cu o torpilă, (pe care) odată ce-ai lansat-o împotriva inamicului, nu o mai poţi recupera, ea continuă până face bum”, descrie un gradat de rang înalt, informat despre această discuţie, citat de WSJ.

Citește și: Alertă de călătorie în Grecia. Recomandările MAE

Presa germană, care a dezvăluit progrele recente în ancheta germană, este mult mai prudentă în privinţa implicării unor autorităţi ucrainene de rang înalt şi tinde – din contră – să-l disculpe cel puţin pe Zelenski.

Săptămânalul Der Spiegel evocî, în schimb, o posibilă implicare a lui Valeri Zalujni.

Tags: kievNord StreamZelenski
Externe