WWF-România cere politicienilor să adopte soluții pentru ca inundațiile să nu mai afecteze populația

Publicat:

Într-o scrisoare deschisă trimisă vineri liderilor politici ai momentului, WWF-România cere actualilor și viitorilor responsabili din domeniul apelor să se implice în crearea de planuri viabile de prevenire a efectelor inundaților.

Astfel de planuri pe termen mediu și lung nu mai pot fi elaborate fără implicarea specialiștilor din mai multe domenii și fără a ține cont de soluțiile care s-au dovedit eficiente în toată lumea, le transmite WWF-România politicienilor, potrivit stiripesurse.


Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Scrisoarea invocă un exemplu relevant: programul pentru creșterea rezilienței climatice în Lunca Dunării, dezvoltat de trei autorități naționale și inițial inclus în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu un buget de 160 milioane de euro. Programul prevedea măsuri pentru circa 4.000 ha în zonele Bistreț-Potelu, Suhaia, Cetate, Salcia, Gruia, Ciuperceni-Desa, dar a fost exclus de la finanțare în 2023. Acest tip de inițiative ar fi trebuit și trebuie extinse și susținute.

Cercetările științifice demonstrează fără echivoc: protecția și refacerea ecosistemelor de apă dulce (luncile râurilor, lacurile, bălțile) nu doar reduc efectele schimbărilor climatice, dar oferă și beneficii economice și sociale de durată. Estimările specialiștilor WWF arată că prin reconstrucția ecologică a 100.000 de hectare de luncă inundabilă a Dunării s-ar obține o capacitate de stocare naturală a 1,6 miliarde de metri cubi de apă. O astfel de capacitate de stocare ar reprezenta un câștig semnificativ în momentele de viitură.

”Traversăm o perioadă în care natura pare să se opună comunităților umane, cu efecte adesea tragice, care ne-am dori să nu se mai repete. Dar este esențial să ne amintim, în astfel de momente, că oamenii fac parte din natură și că nu avem nicio șansă dacă ne opunem ei. Soluțiile bazate pe natură sunt cea mai bună opțiune de adaptare pe care o avem și chemăm clasa politică la dialog și responsabilitate”, spune Orieta Hulea, directorul general al WWF-România (Fondul Mondial pentru Natură).

Soluții bazate pe natură

”Considerăm că atunci când sunt implicați în elaborarea de programe de răspuns și adaptare la schimbările climatice, politicienii ar trebui să se asigure că acestea includ soluții bazate pe natură, precum stocarea apei din perioadele ploioase în ecosisteme naturale (lacuri, bălți), benefică comunităților locale și în timpul secetelor”, precizează WWF-România.

Printre proiectele de reconstrucție ecologică la care a contribuit în ultimii ani WWF-România se regăsesc zone pilot precum Mahmudia-Carasuhat (Tulcea) și Gârla Mare (Mehedinți): Conform calculelor specialiștilor, doar prin reconstrucția ecologică a celor 624 ha de la Gârla Mare s-a obținut o capacitate de stocare a apei de până la 5.197.000 de metri cubi de apă.

În condițiile schimbărilor climatice, care se manifestă prin evenimente meteorologice extreme tot mai dese, prin secete prelungite și inundații cu urmări grave, scrisoarea atrage atenția:

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

”România se află într-un punct de cotitură. Este momentul să adoptăm politici moderne, adaptate la condițiile actuale, pentru a proteja populația, economia și natura în fața acestor provocări climatice”.

Scrisoarea deschisă adresată politicienilor se încheie cu un îndemn la ”dialog deschis, cu toate părțile implicate, pentru a construi un viitor rezilient pentru România, bazat pe soluții durabile și incluzive. WWF-România este pregătită să ofere expertiza tehnică pentru a dezvolta politici eficiente și pentru a contura împreună soluții concrete pentru adaptarea la schimbările climatice”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Natalia Morari s-a lansat în campanie. Anunță un program „Moldova Nouă”

Natalia Morari s-a lansat în campanie. Anunță un program „Moldova Nouă” Candidata Natalia Morari s-a lansat astăzi în campania pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie,...

Gazprom se prăbușește: pierderea pieței europene îl scoate din top 100 al giganților profitului

Gazprom se prăbușește: pierderea pieței europene îl scoate din top 100 al giganților profitului Liderul de anul trecut, Gazprom, cea mai mare companie de gaze...

Liceului Teoretic „DACIA” din municipiul Chișinău a desfășurat un exercițiu de evacuare în caz de incendiu și cutremur de pământ

Liceului Teoretic „DACIA” din municipiul Chișinău a desfășurat un exercițiu de evacuare în caz de incendiu și cutremur de pământ Astăzi, 27 septembrie 2024 în...

Meta, amendată cu 91 milioane de euro pentru stocarea incorectă a parolelor utilizatorilor

Meta, amendată cu 91 milioane de euro pentru stocarea incorectă a parolelor utilizatorilor Meta a fost amendată cu 91 milioane de euro de la DPC...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.