Xi Jinping îl felicită pe Putin pentru câştigarea alegerilor din Rusia

Publicat:

Preşedintele chinez Xi Jinping l-a felicitat luni pe omologul său rus Vladimir Putin pentru realegerea acestuia cu o zi înainte la preşedinţia Federaţiei Ruse, salutând o relaţie sino-rusă aflată într-un punct culminant şi exemplară pentru relaţiile internaţionale, informează agenţia Xinhua, citată de AFP, potrivit agerpres.

Relaţiile dintre cele două ţări sunt “la cel mai bun nivel istoric al lor, ceea ce constituie un exemplu pentru edificarea unui nou tip de relaţii internaţionale, fondat pe respect reciproc, echitate şi justiţie”, a subliniat într-un mesaj preşedintele chinez, reales el însuşi sâmbătă, cu unanimitate de voturi, în fruntea statului de către parlamentului chinez.


Citeşte şi: Ambasada Turciei la Copenhaga, atacată cu sticle incendiare

Xi, care cumulează deja funcţiile de lider al Partidului Comunist şi de comandant suprem al armatei, a obţinut un nou mandat de cinci ani. El a modificat în prealabil Constituţia, pentru a se putea menţine la preşedinţie dincolo de termenul prevăzut de 2023, devenind potenţial preşedinte pe viaţă.

Vladimir Putin, reales duminică pentru un al patrulea mandat cu un rezultat ce depăşeşte 76% din voturi, se va putea menţine la conducere până în 2024.

“China este gata să coopereze cu Rusia pentru a continua eforturile în vederea avansării relaţiilor sino-ruse şi a promova pacea mondială”, susţine preşedintele chinez.

Rusia şi China, ambele membre permanente în Consiliul de Securitate al ONU, au frecvent aceeaşi poziţie în faţa ţărilor occidentale în dosare precum Siria sau Coreea de Nord. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de...

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro Fostul Aeroport Internațional Cahul, din Republica Moldova, a fost scos la vânzare, la...

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025 15 studenți și elevi vor primi bursa prezidențială majorată în acest an de studii. Mai exact,...

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen Lituanianul Andrius Kubilius este candidatul oficial pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.