X

Xi Jinping îi promite Moscovei ‘sprijin ferm’ pentru ‘interesele fundamentale’

Preşedintele chinez, Xi Jinping, i-a promis prim-ministrului rus, Mihail Mişustin, aflat în vizită la Beijing, “sprijinul ferm” chinez în cazurile care ţin de “interesele fundamentale”.

 

Foşti rivali în timpul războiului rece, China şi Rusia îşi întăresc relaţiile diplomatice şi comerciale de vreo zece ani, o tendinţă care s-a accelerat după invazia rusă în Ucraina, scrie LA LIBRE BELGIQUE, potrivit RADOR.

Declarându-se parte neutră în conflict, Beijingul cere respectarea suveranităţii statelor, dar nu a condamnat niciodată public operaţiunea militară dusă de preşedintele rus, Vladimir Putin, din februarie 2022.

Prim-ministrul rus, Mihail Mişustin, a sosit la începutul săptămânii trecute în China. El a luat parte la un forum economic la Shanghai, apoi a mers în capitala chineză pentru discuţii cu omologul lui, Li Qiang, şi cu preşedintele Xi Jinping

Este cel mai înalt oficial rus care merge în China de la începutul invaziei în Ucraina.

“China este dispusă să continue sprijinul ferm reciproc cu Rusia pe chestiuni ce ţin de interesele fundamentale ale fiecăreia”, i-a spus Xi Jinping oaspetelui său potrivit agenţiei de presă China Nouă.

Această formulare vagă este utilizată des în întâlnirile bilaterale cu reprezentanţi ruşi şi ai altor ţări. Partea chineză se referă adesea la chestiunea Taiwanului.

Xi Jinping a pledat şi pentru “întărirea coordonării în formate multilaterale ca Naţiunile Unite, Organizaţia de cooperare de la Shanghai, BRICS şi G20”, potrivit agenţiei China Nouă.

“Fără precedent”

Mihail Mişustin salutase mai devreme în cursul zilei în faţa omologului său chinez, Li Qiang, relaţiile bilaterale “la un nivel fără precedent” cu ocazia unei întâlniri la monumentalul Palat al Poporului din Beijing.

“Ele se caracterizează prin respectarea reciprocă a intereselor fiecărei ţări, dorinţa de a răspunde împreună provocărilor care au legătură cu turbulenţa sporită de pe scena internaţională şi presiunea sancţiunilor ilegitime din partea Occidentului colectiv”, a adăugat el.

China este primul partener comercial al Rusiei, cu schimburi care a atins în 2022 190 de miliarde de dolari (176 de miliarde de euro), potrivit Vămii chineze.

Li Qiang a subliniat că valoarea schimburilor a atins deja 70 de miliarde de dolari (64 de miliarde de euro) în primele patru luni ale anului – adică o creştere anuală de peste 40%.

“Amploarea investiţiilor între cele două ţări continuă să crească. Marile proiecte strategice progresează de asemenea în mod stabil”, s-a felicitat prim-ministrul chinez.

Mihail Mişustin este însoţit de mai mulţi înalţi oficiali ruşi, în special de viceprim-ministrul pentru energie, Alexandr Novak.

 

Putin invitat

 

China a devenit anul trecut primul client al Rusiei în sectorul energetic, permiţând Moscovei, aflată sub efectul sancţiunilor occidentale în legătură cu războiul din Ucraina, să nu i se prăbuşească exporturile de gaz.

Alexandre Novak a declarat la forumul de marţi de la Shanghai că livrările ruseşti de energie către China vor creşte cu 40% în 2023, potrivit agenţiilor de presă ruse.

Potrivit analiştilor, China, având în vedere ponderile lor economice şi diplomatice, are acum ascendent în relaţia sa bilaterală cu Rusia, un dezechilibru tot mai mare pe măsura ce izolarea internaţională a Moscovei creşte.

Liderii celor două ţări s-au “apropiat mai mult în urma resentimentelor şi îngrijorărilor comune decât din cauza unor obiective comune”, declară pentru AFP Ryan Hass, membru al grupului de reflecţie american Brookings Institution.

“Ei sunt iritaţi şi se simt ameninţaţi de leadershipul occidental în actualul sistem internaţional şi estimează că ţările lor ar trebui să fie respectate mai mult pe dosarele în care sunt în joc interesele lor”.

În februarie, guvernul chinez a publicat un document care cerea “reglementarea politică” a conflictului şi respectarea integrităţii teritoriale a tuturor ţărilor – subînţeles inclusiv al Ucrainei.

La un summit din martie de la Moscova, preşedintele Xi Jinping l-a invitat pe omologul lui, Vladimir Putin, să vină la Beijing.

Tags: Alexandre NovakBrookings InstitutionChinaLi QiangMihail MişustinrusiaRyan HassShanghaiVladimir PutinXi Jinping
Categorii: Știrile zilei