Xi Jinping se va întâlni cu omologul său iranian în Uzbekistan

Publicat:

Preşedintele chinez Xi Jinping se va întâlni pentru prima dată cu omologul său iranian Ebrahim Raissi, în marja summitului Organizaţiei pentru Cooperare de la Shanghai (OCS) din Uzbekistan, a anunţat televiziunea de stat chineză CCTV fără alte detalii, relatează AFP, potrivit agerpres.

China, critică cu privire la sancţiunile impuse de Washington împotriva Teheranului, a semnat în martie 2021 un acord strategic pe 25 de ani cu Iranul.


Citeşte şi: Ursula von der Leyen vrea să-l vadă pe Putin JUDECAT pentru crime de război – Black News

Beijingul încearcă de multă vreme să consolideze legăturile cu Teheranul, Xi Jinping descriind Iranul drept “principalul partener al Chinei în Orientul Mijlociu” în cursul unei rare vizite în această ţară, în 2016.

Întâlnirea dintre cei doi lideri survine în timp ce discuţiile despre un potenţial acord care să pună capăt dezvoltării de arme nucleare de către Teheran par să fi stagnat.

Din aprilie 2021, Iranul a fost implicat în negocieri mediate de UE pentru relansarea JCPOA, acronimul acordului încheiat în 2015 cu Teheranul de către cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (SUA, Franţa, Marea Britanie, China şi Rusia) plus Germania pentru a limita programul nuclear iranian în schimbul ridicării sancţiunilor internaţionale.

Textul anterior a fost anulat în 2018 odată cu retragerea unilaterală a SUA şi restabilirea sancţiunilor de către Donald Trump, ceea ce a dus la o diminuare treptată de către Teheran a obligaţiilor sale.

Xi Jinping şi Ebrahim Raissi au avut o convorbire telefonică în luna iulie.

Citeşte şi: Armata ucraineană a descoperit o groapă comună la Izium – FOTO – Black News

Creată în 2001, OCS grupează Rusia, China, India, Pakistan şi patru state din Asia Centrală – Kazahstan, Kârgâzstan, Uzbekistan şi Tadjikistan.

Această organizaţie este considerată drept rivala unor instituţii occidentale, într-un context de tensiuni între, pe de o parte, SUA şi Uniunea Europeană şi, pe de altă parte, China şi Rusia.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului

Condamnat penal pentru că a luat la pumni un angajat al Inspecției pentru Protecția Mediului Procuratura raionului Fălești anunță despre pronunțarea la 01 octombrie 2024...

Zelenski îşi va prezenta ‘planul de victorie’ la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie

Zelenski îşi va prezenta 'planul de victorie' la reuniunea de la Ramstein, pe 12 octombrie Ucraina îşi va prezenta "planul de victorie" la o reuniune...

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE

Electorala 2024 | A început expedierea buletinelor pentru cetățenii care vor vota prin corespondență, anunță MAE Ministerul Afacerilor Externe a început să expedieze plicurile cu...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.