X

Xi Jinping și președintele indonezian promit o cooperare mai strânsă în ceea ce privește dezvoltarea vaccinurilor COVID-19

Președintele chinez Xi Jinping și președintele indonezian Joko Widodo au purtat miercuri discuții oficiale pe insula Bali, ambii lideri promițând o cooperare mai strânsă în ceea ce privește dezvoltarea vaccinurilor COVID-19, informează mediafax.

Xi i-a spus lui Widodo că țara sa, China, va promova cercetarea și dezvoltarea comună în domeniul vaccinurilor și va continua să sprijine Indonezia în construirea unui centru regional de producție de vaccinuri, potrivit unui comunicat publicat de Ministerul chinez de Externe, citat de Reuters.

Citește și : Șeful Pentagonului insistă asupra ‘contextului’ loviturilor ruse pentru a explica tirul de rachetă din Polonia

„Indonezia își exprimă satisfacția și recunoștința pentru cooperarea dintre cele două părți în domeniul cercetării și dezvoltării și al producției de vaccinuri COVID-19 și este dispusă să continue să consolideze cooperarea în domeniul sănătății”, a declarat Widodo, citat în comunicatul chinez.

Indonezia a fost un cumpărător important de vaccinuri COVID-19 produse în China de la începutul pandemiei, administrând sute de milioane de doze produse de Sinovac Biotech din China până în prezent.

În septembrie, Indonezia a declarat că a aprobat utilizarea de urgență a unui vaccin COVID-19 cu ARNm dezvoltat de o companie chineză, devenind prima țară, înaintea chiar și a Chinei, care a făcut acest lucru.

Chiar înainte de discuții, Xi și Widodo au supervizat împreună un test al proiectului de cale ferată de mare viteză Jakarta-Bandung, parte a Inițiativei Belt and Road a Chinei și finanțat printr-un împrumut de la China Development Bank.

Citește și : Zelenski afirmă că racheta căzută în Polonia nu era a Ucrainei: ‘A fost o rachetă rusă!’

Linia de 142 de kilometri va lega capitala Jakarta de unul dintre cele mai mari orașe ale țării, Bandung.

Întâlnirea dintre Xi și Widodo a încununat mai multe activități diplomatice ale lui Xi la Summitul G20, care a marcat revenirea liderului chinez pe scena politicii internaționale.

Tags: baliChinaCovidJoko WidodovaccinXi Jinping
Categorii: Știrile zilei