X

Xi Jinping susţine promovarea parteneriatului strategic China-Australia

Preşedintele chinez Xi Jinping a afirmat într-un mesaj adresat autorităţilor de la Canberra că ţara sa se va preocupa de promovarea unui parteneriat strategic multilateral, înaintea unei întâlniri la Beijing a miniştrilor de externe chinez şi australian, relatează Xinhua şi Reuters, potrivit agerpres.

“Acord o mare importanţă dezvoltării relaţiilor dintre China şi Australia şi sunt dispus să lucrez cu partea australiană”, a spus Xi în mesajul său către premierul australian Anthony Albanese, citat de postul CCTV.

Citeşte şi: Comisia care anchetează asaltul de la Capitoliu recomandă INCULPAREA lui Trump – Black News

La rândul său, Albanese a subliniat într-o conferinţă de presă la Sydney că este importantă crearea de relaţii mai bune cu China, care este un partener comercial major, şi i-a mulţumit lui Xi pentru mesajul consacrat împlinirii a 50 de ani de relaţii diplomatice între cele două ţări.

Această apropiere dintre Beijing şi Canberra vine după mai mulţi ani de îngheţ în relaţiile bilaterale. Vizita de miercuri a şefei diplomaţiei australiene, Penny Wong, la Beijing este prima a unui ministru australian din 2019 şi prilejuieşte primele discuţii oficiale din capitala chineză din 2018.

Relaţiile diplomatice dintre Australia şi China s-au deteriorat în ultimii ani, Beijingul impunând sancţiuni exporturilor australiene după ce Canberra a cerut o anchetă internaţională privind originea pandemiei de COVID-19.

Beijingul a fost de asemenea iritat de faptul că guvernul precedent de la Canberra a interzis practic accesul companiei chineze de telecomunicaţii Huawei în reţeaua 5G a Australiei.

Citeşte şi: Un vulcan din Ecuador a expulzează o coloană de cenuşă care afectează zone din capitala ţării – Black News

Întâlnirea de luna trecută dintre Albanese şi Xi din marja summitului G20 din Bali a semnalat o ameliorare a relaţiilor, deşi sancţiunile comerciale chineze se menţin.

Penny Wong avea prevăzută o reuniune cu omologul său Wang Yi, precum şi participarea la cel de-al şaselea Dialog diplomatic şi strategic australiano-chinez, ce coincide cu împlinirea a 50 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între cele două ţări, miercuri. 

Tags: Anthony AlbaneseaustraliaBeijingcanberraChinaPenny WongWang YiXi Jinping
Categorii: Știrile zilei