X

Yemen: Coaliţia militară sub comandament saudit anunță deschiderea unei anchete după moartea a cel puţin 29 de copii într-un raid aerian

Coaliţia militară sub comandament saudit care intervine în Yemen împotriva rebelilor houthi a anunţat vineri deschiderea unei anchete în legătură cu un raid aerian care a dus la moartea a cel puţin 29 de copii într-un autobuz, relatează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

”Comandamentul coaliţiei a ordonat deschiderea imediată a unei anchete pentru a evalua evenimentele, pentru a elucida circumstanţele lor (…)”, a afirmat un înalt responsabil al aceste alianţe militare.

Citește și : Canada: Presupusul autor al atacului armat de la Fredericton a fost arestat

Decizia survine ca urmare a informaţiilor relatate ”de către media şi organizaţii internaţionale care lucrează în Yemen referitoare la o operaţiune de joi a forţelor coaliţiei în provincia Saada şi la un autobuz de pasageri care a suferit pagube colaterale ale acestei operaţiuni”, a indicat responsabilul, citat de agenţia SPA.

Potrivit Reuters, gruparea armată a rebelilor houthi a afirmat că cel puţin 40 de copii au fost ucişi în lovitura aeriană întreprinsă joi asupra unui autobuz în nordul Yemenului.

Anunţul coaliţiei privind o anchetă pare să fie o schimbare de poziţie referitoare la atacul aerian, pe care Ryadul l-a prezentat iniţial drept o acţiune militară legitimă împotriva duşmanilor săi, rebelii şiiţi houthi, notează Reuters.

Lovitura aeriană întreprinsă de coaliţia susţinută de către Occident a scandalizat organizaţiile pentru drepturile omului şi a fost puternic condamnată de către oficiali ai ONU. Henrietta Fore, director executiv al UNICEF, a afirmat că atacul ”oribil” a marcat ”un punct josnic în războiul brutal” din Yemen.

Citește și : Putin a discutat despre posibilele noi sancţiuni americane împotriva Rusiei cu Consiliul rus de Securitate

ONU a cerut efectuarea unei anchete independente privind raidul aerian care a vizat autobuzul în timp ce acesta trecea printr-o piaţă din Dahyan, un oraş dim provincia Saada, aflată sub controlul rebelilor.

Tags: anchetaautobuzhouthipasageriYemen
Categorii: Sinteze