X

Yemen : Migranți africani, victime ale torturii şi violenţelor sexuale (HRW)

Bărbaţi, femei şi copii, fugiţi din Cornul Africii, au fost victime ale torturii şi violenţelor sexuale din partea oficialilor yemeniţi, a raportat miercuri organizaţia Human Rights Watch (HRW), citată de France Presse, conform agerpres.

Această organizaţie din domeniul apărării drepturilor omului a intervievat opt migranţi care au fost deţinuţi într-un centru din cartierul Buraika, din Aden (sud), precum şi oficiali ai guvernului yemenit.

Citește și : Turcia : Alegerile anticipate legislative şi prezidenţiale vor avea loc la data de 24 iunie (Erdogan)

În 2017, peste 87.000 de persoane au sosit în Yemen din Cornul Africii, potrivit Înaltului Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), care a solicitat “accesul neîngrădit” la deţinuţi.

Migranţii care au trecut prin centrul de detenţie din Buraika au fost bătuţi de către temniceri înarmaţi cu bare metalice, agresaţi sexual şi s-au confruntat cu condiţii sanitare îngrozitoare, a indicat HRW.

Unii dintre deţinuţi, în special tineri băieţi, au fost violaţi de temniceri, conform aceluiaşi raport.

“În fiecare noapte, luau câte unul pentru a-l viola”, a mărturisit fostul deţinuţi, care recunoaşte că nu toţi au fost supuşi acestui tratament, ci doar cei mai mici. “Ştiu şapte baieţi care au fost agresaţi sexual”, a spus el.

Cel puţin doi deţinuţi au fost împuşcaţi, potrivit unor martori, adaugă HRW.

Un migrant etiopian care a reuşit să evadeze în acest an a declarat pentru ONG că există doar “două căi” de a părăsi centrul din Buraika, fie plătind traficanţilor, fie prin deportare pe mare în Djibouti.

În ianuarie, peste 150 de etiopieni şi somalezi au fost îngrămădiţi într-o ambarcaţiune supraaglomerată la Aden, cu destinaţia Djibouti, potrivit ONU şi Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM).

Citește și : Siria : O echipă de securitate a ONU, vizată de tiruri în timp ce se afla în recunoaştere la Douma (oficial)

“Guvernul yemenit este responsabil pentru moartea deţinuţilor deportaţi pe mare”, a denunţat HRW.

Organizaţia îndeamnă guvernul yemenit, aflat în exil la Aden, să respecte standardele internaţionale ale ONU în centrele de detenţie, să se asigure că există gardieni de sex feminin în sălile cu femei şi să pună capăt detenţiei copiilor.

De asemenea, HRW îi cere guvernului yemenit să se asigure că deţinuţii au dreptul de a solicita azil şi de a contesta deportarea.

Yemenul a intrat la sfârşitul lunii martie în al patrulea an al unui război sângeros între rebelii houthi, care controlează capitala Sanaa, şi o coaliţie militară sub comandament saudit, ce susţine forţele guvernamentale recunoscute pe plan internaţional.

Tags: BuraikaHRWONGONUUNHCRYemen
Categorii: Știrile zilei