X

Yemenul primeşte primul lot de vaccinuri anti-COVID

Yemenul, ţară aflată în război şi teatru al unui dezastru umanitar de amploare, a primit un prim lot de 360.000 de doze de vaccin AstraZeneca împotriva COVID-19, prin mecanismul COVAX, a anunţat miercuri UNICEF, potrivit AFP şi agerpres.

Primul lot de vaccinuri a sosit la Aden (sud), capitala provizorie a guvernului recunoscută de comunitatea internaţională, şi face parte din programul de “1,9 milioane de doze pe care Yemenul ar trebui să le primească în 2021”, a precizat UNICEF într-un comunicat.

Citeşte şi: Merkel şi Macron l-au băgat ‘în şedinţă’ pe Putin – Black News

Anunţul survine la câteva zile după un semnal de alarmă tras de organizaţia Medici fără Frontiere (MSF) privind răspândirea rapidă a bolii în această ţară.

“MSF constată un aflux foarte puternic de pacienţi cu COVID-19 grav bolnavi care necesită spitalizare, în Aden (sud) şi în multe alte regiuni ale ţării”, a scris ONG-ul sâmbătă pe Twitter.

“Creşterea bruscă a cazurilor de COVID-19 în ultimele săptămâni este extrem de alarmantă şi de îngrijorătoare”, a declarat Raphael Veicht, şeful misiunii MSF din Yemen.

El a cerut organizaţiilor umanitare să “intensifice rapid răspunsul lor de urgenţă la COVID-19” şi a făcut apel la un sprijin mai mare din partea donatorilor internaţionali.

“Din păcate, mulţi dintre pacienţii pe care îi vedem sunt deja în stare critică atunci când ajung”, a declarat Line Lootens, coordonator medical al MSF în Yemen.

Citeşte şi: NATO interceptează tot mai multe avioane ruseşti: Nivel NEOBIŞNUIT al activităţii aeriene în Marea Neagră! – Black News

Potrivit acesteia, tratarea lor este “dificilă din punct de vedere tehnic şi necesită un nivel foarte ridicat de îngrijire”.

Potrivit organizaţiei Medici fără Frontiere, capacitatea Yemenului de a trata persoanele aflate la terapie intensivă este “limitată”, din cauza unui sistem de sănătate care s-a prăbuşit odată cu războiul care a devastat ţara.

Tags: AdenAstraZenecaCOVAXcovid-19Line LootensMedici fără FrontiereRaphael VeichtUnicefvaccinYemen
Categorii: Știrile zilei