Ylva Johansson: UE are nevoie de ‘o împărţire echitabilă a poverii’ în găzduirea refugiaţilor ucraineni

Publicat:

Statele Uniunii Europene vor începe să discute despre “o împărţire echitabilă a poverii” în găzduirea milioanelor de refugiaţi din Ucraina, a declarat miercuri comisarul european pentru migraţie şi afaceri interne, Ylva Johansson, relatează Reuters, potrivit agerpres.

UE nu va aloca un număr de refugiaţi pentru fiecare ţară, a spus ea, evitând o repetare a eşecurilor din timpul ultimului aflux masiv de refugiaţi din 2015-2016, când cele 27 de state membre s-au certat pe tema cine şi câţi refugiaţi ar trebui să preia din cei circa un milion care au fugit de războiul din Siria.


Citește și : NATO instalează patru noi grupuri de luptă pe flancul estic! România este cap de listă!

Ylva Johansson a spus că “împărţirea echitabilă a poverii” va fi discutată la întâlnirea de urgenţă de luni la care vor participa miniştrii de profil din statele UE.

Invadarea Ucrainei de către Rusia a alungat 3,5 milioane de ucraineni în numai o lună, din care jumătate sunt copii, iar restul femei.

UE şi-a deschis repede frontierele pentru refugiaţii ucraineni, acordându-le drept de şedere şi la liberă circulaţie, precum şi acces la şcoli, îngrijire medicală, locuinţe şi piaţa muncii.

Refugiaţii au ajuns în principal în ţările vecine Ucrainei Polonia, România, Slovacia şi Ungaria, dar Johansson a precizat că circa două milioane dintre ei au plecat deja spre vest.

Comisarul european a spus că executivul comunitar a început să întocmească un index care analizează efectul relativ asupra fiecărui stat membru, ţinând cont de mărimea populaţiei, numărul de refugiaţi ucraineni de pe teritoriul lor şi numărul de solicitanţi de azil primiţi anul trecut.

Citește și : Autorităţile franceze au îngheţat 800 de milioane de dolari din activele oligarhilor ruşi

Ea a spus că Polonia se confruntă cu cea mai formidabilă provocare, urmată de Austria, Cipru, Republica Cehă şi Estonia, toate mult mai mici ca mărime şi populaţie.

Comisia Europeană a propus cheltuirea fondurilor neutilizate din precedentul buget multianual pentru perioada 2014-2020 în scopul găzduirii refugiaţilor din Ucraina. Miercuri, executivul UE a pus la dispoziţia statelor membre 3,5 miliarde de euro în acest scop din actualul buget multianual, pentru 2021-2027.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front

Generalul Sîrskîi, șeful armatei ucrainene, a dat ordinul acum în cel mai fierbinte punct de pe front Comandantul forțelor armate ucrainene, generalul Oleksandr Sîrskîi, a...

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată

Dronă interceptată în apropierea centralei nucleare Kursk, care nu a fost afectată Armata rusă a interceptat joi o dronă ucraineană lângă oraşul rus Kurceatov, dar...

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia

NATO va discuta pe 12 octombrie autorizarea atacurilor ucrainene mai adânci în Rusia Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a anunțat că la următoarea reuniune...

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev

Noul şef al NATO, Mark Rutte, a ajuns azi la Kiev Noul secretar general al NATO, Mark Rutte, a sosit la Kiev joi, la nici...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.