X

Yoon Suk-yeol a avut o întâlnire informală cu trimisul american pentru Coreea de Nord

Preşedintele sud-coreean ales, Yoon Suk-yeol, a avut o rară întâlnire cu trimisul american pentru Coreea de Nord, a anunţat miercuri o sursă de la Seul familiară cu evenimentul, în contextul în care cele două părţi încearcă să-şi coordoneze politica faţă de Coreea de Nord sub noul guvern sud-coreean, potrivit Reuters şi agerpres.

Reprezentantul special american Sung Kim a sosit luni la Seul pentru un sejur de cinci zile care cuprinde discuţii cu omologul său în exerciţiu şi cu oficiali din echipa de tranziţie a lui Yoon.

Citeşte şi: ATAC cu bombă în Nigeria! 3 oameni au murit şi alţi 19 sunt grav răniţi (VIDEO) – Black News

Purtătoarea de cuvânt a lui Yoon declarase iniţial că nu este programată nicio întâlnire oficială dintre noul preşedinte şi emisarul american. Dar cei doi au asistat “la o cină privată şi informală cu vin” marţi, aceasta fiind prima lor întâlnire de când Yoon a câştigat alegerile luna trecută, care a fost organizată de vicepreşedintele parlamentului, Chung Jin-suk, un vechi prieten al lui Kim, a declarat pentru Reuters o sursă familiarizată cu întâlnirea.

Agenţia de presă sud-coreeană Yonhap a relatat prima despre această întâlnire. Echipa de tranziţie a lui Yoon a dat publicităţii o declaraţie potrivit căreia dineul a fost organizat în mod privat de Chung şi nu are semnificaţia unui eveniment diplomatic.

“Înţeleg că a fost o întâlnire amicală, care nu a avut scopul de a discuta probleme politice serioase precum programul nuclear nord-coreean”, a specificat sursa citată, sub rezerva anonimatului, invocând sensibilitatea diplomatică a unei astfel de întâlniri.

Vizita emisarului american la Seul intervine după ce Coreea de Nord a reluat testele cu rachete balistice intercontinentale, încălcând astfel un moratoriu pe care l-a instituit de bună voie în 2017 şi a dat semne că se pregăteşte să reia testele nucleare.

Citeşte şi: Americani şi europeni PREGĂTIŢI pentru NOI SANCŢIUNI împotriva Moscovei – Black News

Trupele sud-coreene şi americane au început săptămâna aceasta exerciţiile anuale comune, pe care Phenianul le-a denunţat ca pe o repetiţie de război.

Emisarul american a declarat luni, după discuţiile cu oficiali de la Seul, că aliaţii vor menţine “factorul de descurajare în termeni cât mai fermi posibil” şi vor răspunde într-un mod “responsabil şi decisiv” la “comportamentul provocator” al Coreei de Nord.

Tags: Coreea de NordCoreea de SudPhenianseulSUASung KimYoon Suk-yeol
Categorii: Știrile zilei