X

Zaharova vine cu detalii despre arestarea jurnalistului american în Rusia: ‘prins asupra faptului’

Jurnalistul cotidianului american Wall Street Journal arestat în Rusia pentru “spionaj” a fost “prins asupra faptului”, a afirmat joi purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova, informează AFP, potrivit agerpres.

“Ceea ce făcea colaboratorul publicaţiei americane Wall Street Journal la Ekaterinburg nu avea nicio legătură cu jurnalismul”, a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova.

Citeşte şi: Şapte persoane, între care un turc şi un bulgar, închise în Belgia cu privire la ‘posibile atentate teroriste’

Ea a adăugat că reporterul cotidianului Wall Street Journal “nu este primul occidental celebru prins asupra faptului” şi că şi alţii “au folosit statutul de ‘corespondent străin’ pentru a acoperi activităţile lor”.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, care este însărcinat cu eliberarea de acreditări pentru jurnaliştii străini, nu a oferit niciun exemplu în acest sens, niciun jurnalist occidental nefiind arestat până acum în Rusia.

Serviciul Federal de Securitate (FSB) al Rusiei a anunţat joi arestarea pentru spionaj a corespondentului cotidianului american Wall Street Journal, Evan Gershkovich.

Arestarea pentru un asemenea motiv a unui jurnalist străin este fără precedent în istoria recentă a Rusiei.

“FSB a dejucat activitatea ilegală a corespondentului acreditat (…) de biroul moscovit al publicaţiei americane Wall Street Journal, cetăţeanul SUA Evan Gershkovich”, a anunţat FSB într-un comunicat citat de agenţiile de presă ruse. Jurnalistul este “suspectat de spionaj în folosul SUA” şi de colectare de informaţii “asupra unei companii a complexului militaro-industrial” rus.

Citeşte şi: Beijingul ameninţă Taiwanul, din cauza vizitei preşedintelui taiwanez în SUA – Black News

Înainte de a se ralia echipei cotidianul american, în 2022, Gershkovich era corespondent al AFP la Moscova, iar înainte de aceasta – a publicaţiei de limbă engleză Moscow Times.

Jurnalistul de 31 de ani este de origine rusă şi stăpâneşte la perfecţie limba rusă, iar părinţii său sunt stabiliţi în SUA.

Tags: EkaterinburgEvan GershkovichMaria ZaharovarusiaServiciul Federal de Securitate (FSB)SUAWall Street Journal
Categorii: Știrile zilei