Zakharova: Peste 1.000 de militanţi au părăsit zona demilitarizată din regiunea siriană Idlib

Publicat:

Peste 1.000 de militanţi au părăsit o zonă demilitarizată din regiunea siriană Idlib, controlată de rebeli, a declarat miercuri purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus Maria Zakharova, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Rusia şi Turcia au convenit să creeze o nouă zonă demilitarizată în Idlib, de unde rebelii “radicali” trebuie să se retragă până la 15 octombrie.


Citește și : Austria ia în calcul retragerea sa din acordul global al ONU privind migraţia

La rândul său, Ministerul Apărării din Turcia a anunţat că zona demilitarizată din regiunea Idlib a fost formată şi că armele grele au fost retrase, în urma unui acord încheiat de lideri preşedinţii Putin şi Erdogan la Soci luna trecută.

Potrivit acordului, arme grele, tancuri, sisteme de rachete şi mortiere ale tuturor grupurilor de opoziţie vor fi retrase până la 10 octombrie, iar zona va fi monitorizată de patrule turce şi ruse coordonate.

Grupările insurgente siriene au finalizat luni retragerea armelor grele din provincia Idlib, odată cu apropierea datei-limită fixate de Moscova şi Ankara pentru înfiinţarea unei “zone demilitarizate”, a anunţat agenţia de presă turcă Anadolu, preluată de AFP.

Rusia, aliată a Damascului, şi Turcia, susţinătoare a insurgenţilor, cooperează strâns pentru a pune capăt războiului care afectează Siria din 2011 şi care s-a soldat până acum cu circa 360.000 de morţi.

Citește și : Rusia acuză SUA de desfăşurarea în România şi Polonia a unor sisteme de lansare americane

Acordul lor asupra provinciei Idlib, dezvăluit pe 17 septembrie, prevede instaurarea unei zone-tampon având între 15 şi 20 de kilometri lăţime, pentru a separa teritoriile insurgenţilor şi sectoarele vecine aflate sub controlul regimului sirian. El a permis înlăturarea riscului unei ofensive a regimului, care părea iminentă şi a determinat ONG-uri şi ONU să formuleze temeri privind o “catastrofă umanitară” şi “o baie de sânge” în acest ultim bastion insurgent.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu. „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”

FOTO/ Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, s-a întâlnit cu Maia Sandu „Suntem alături de Republica Moldova pentru îndeplinirea visului european”, a transmis prim-ministrul României, Marcel Ciolacu,...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.