Zalina Marghieva critică Federația de atletism: ‘Cât de des oare am fost manipulată și mințită eu și alți sportivi?’

Publicat:

 Zalina Marghieva critică Federația de atletism: ‘Cât de des oare am fost manipulată și mințită eu și alți sportivi?’

Atleta Zalina Marghieva a criticat Federația de atletism din Republica Moldova. Se întâmplă la aproape o lună distanță după ce și fratele ei, Serghei Marghiev, s-a plâns pe activitatea federației.

Atleta, ca și fratele ei, a spus că federația i-a lipsit de pregătire sportivă și că de vină ar fi fost lipsa banilor. „Doar că pentru alți sportivi bani se găseau”, a adăugat sportiva. Pe 15 august, atleta ar fi primit un mesaj de la secretarul general al federației. Ea l-a calificat drept „intimidare” și „încercări” de a-i „închide gura”. Mesajul conținea un link cu un material din 2013, când președintele federației de atletism făcea „prima declarație după descalificarea scandaloasă a Zalinei Margieva, care a fost prinsă dopată”, potrivit newsmaker.md.


Citește și: Kievul anunţă că vrea să oblige Moscova, prin ofensiva în Rusia, la negocieri ‘echitabile’

Marghieva a spus că „a venit timpul” să vorbească „despre cum sunt tratați acei puțini sportivi de performanță de către Federația de Atletism din Moldova” și s-a plâns de intimidări din partea șefiei federației.

S-a încercat să fiu aruncată la gunoi, așa cum au procedat cu toți sportivii de performanță din Atletism care pierdeau valoare pentru federație. Din 2021 treceam printr-o perioadă foarte complicată, atât psihologică, financiară cât și fizica. Și cei care, de fapt, trebuiau primii să-mi sară în ajutor, să mă întrebe ce se întâmplă și cu ce pot să mă ajute, de fapt au încercat să scape cât mai repede de mine. (…) Încă din Tokyo am aflat ca președintele federației se dă cu părerea despre cariera mea sportivă, că este cazul să pun punct. Vreau să menționez că nu au avut curaj niciodată să vorbească cu mine direct și să-mi spună ce părere au, așa numai pe la spate. Se discuta cât de rău particip, că nu am rezultate și că nu are rost să se cheltuie bani pentru pregătirea mea. Vorbeau atunci când le auzeau sportivii, pentru care eu și familia mea suntem un exemplu. Domnul secretar general și-a permis chiar să le spună sportivilor că eu nu am nici o șansă să mă calific la Paris. Da da, Domnul Negură”, a scris Marghieva pe o rețea de socializare.

Atleta s-a mai plâns că atât ea cât și fratele ei, Serghei Marghiev, ar fi fost lipsiți de pregătire sportivă „pe motiv că bani nu sunt”.

Doar că pentru alți sportivi bani se găseau, iar pentru mine și Sergiu nu erau. (…) Am avut o discuție cu președintele federației, care ne-a spus că nici eu și nici fratele Serghei nu-i suntem candidați. Tot au sperat ca o să ne dezamăgim și o să plecam supărați, cum au plecat alți atleți. Doar că decizia de a fi candidat sau nu, îmi aparține numai mie, și decizia de a pleca din sport tot o să fie luată de mine și nu de reprezentanții federației. Acesta a fost răspunsul meu și l-am anunțat pe președinte că o să venim cu demersuri oficiale. (…) După ce solicitam pregătirea meritată prin intermediul demersurilor oficiale am început să primim pregătirea corespunzătoare. Deci bani erau, doar că era nevoie de o presiune legală”, a adăugat sportiva.

Anterior, Zalinei Marghieva i s-ar fi spus că „bani nu sunt din motiv că ministerul nu și-a îndeplinit obligațiunile și nu a transferat banii promiși”.

Adevărul a ieșit la iveală, bani nu au primit pentru că nu au prezentat rapoartele la timp, fiind întrebați de ce nu au făcut-o.. „erau prea ocupați”… Și acum mă întreb, cât de des oare am fost manipulată și mințită eu și alți sportivi?”, a menționat atleta.

Marghieva a mai spus că pe 15 august curent a primit un mesaj de la secretarul general al federației.

Îmi expediază un link cu un reportaj din anul 2013. (…) Am decis să-l telefonez să văd care este motivul, la care mi-a răspuns citez: „să-mi aduc aminte și să nu uit” citat închis. Deci domnule Negura, eu nu uit și am memorie foarte bună. Noi toti ținem minte cum ne tratați fără respect și ne devalorizați performanțele. Sunt deschisă și nu regret de absolut nimic ce a fos în cariera mea sportivă. Eu și familia mea știm că sunt nevinovată și pur și simplu nu am avut posibilitate să ma apăr și am decis să accept pedeapsa de 2 ani de descalificare. (…) Încercările voastre și a persoanei care v-a sugerat să-mi transmiteți acest mesaj, ca să mă speriați sau să-mi închideți gura, nu o să meargă. Eu nu am stat în cabinet la călduț câte 2-3 ore, eu munceam zilnic în frig, în ploaie. Aruncam bolnavă, traumată, cu dureri permanente. Am scris istorie pentru atletismul din Moldova”, a spus atleta.

În același timp, Zalina Marghieva s-a adresat sportivilor din cadrul federației.

Ieșiți cu istoriile voastre. Este timpul să vorbim despre cum am fost și suntem tratați”, a conchis sportiva.

În iulie curent, atletul Serghei Marghiev a spus că Federația de Atletism din Republica Moldova „cel mai puțin a contribuit benevol la pregătirea” sa și a altor sportivi către Jocurile Olimpice. Federația l-ar fi refuzat în pregătire atât pe el, cât și pe sora lui Zalina Marghieva. „Nu avem bani” – ar fi motivat federația. Potrivit lui Marghiev, „situația a început să se schimbe” doar după ce a început să expedieze demersuri oficiale către federație cu solicitarea de a primi răspunsuri în scris. „Am fost, ca niciodată, susținuți de aproape toate instituțiile guvernamentale și non-guvernamentale, numai nu de federația de profil”, a menționat el.

În reacție, Federația de Atletism a declarat că va face „în timp util” o analiză care va conține detalii despre rolul pe care l-a jucat în procesul de pregătire a atleților. Totuși, federația nu a comentat acuzațiile sportivului, menționând doar că-i respectă dreptul la opinie.

Citește și: Poliția înăsprește măsurile de control pe întreg teritoriul țării pentru a responsabiliza șoferii

Zalina Marghieva este o atletă specializată în proba de aruncare a ciocanului. Ea a reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Paris, însă nu a reușit să înregistreze un rezultat suficient pentru calificarea în finală.

În vârstă de 36 de ani, Marghieva are în palmares: titlul de campioană europeană U23 în 2009, locul 5 la Europene în 2010 și 2016, este câștigătoare a Universiadei Mondiale în 2011, a obținut bronz la Universiada Mondială în 2013, locul 5 la Jocurile Olimpice din 2016, locul 4 la Mondialul din 2019, este triplă campioană la Cupa Europei de iarnă la aruncări, multiplă campioană balcanică.

În prezent, atât Zalina Marghieva cât și fratele ei Serghei Marghiev sunt angajați ai Poliției de Frontieră a Republicii Moldova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Locuri de vizitat în România

Locuri de vizitat în România Vezi care sunt cele mai frumoase destinații de vacanță în România și în ce locuri poți bifa obiective turistice impresionante...

Mitropolitul Vladimir împlinește astăzi 72 de ani

Mitropolitul Vladimir împlinește astăzi 72 de ani Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove Vladimir împlinește astăzi 72 de ani. Cu ocazia aniversării, Mitropolia Moldovei, dar...

Festivalul ‘DOR de Chișinău’: Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție

Festivalul 'DOR de Chișinău': Moldovenii din diasporă s-au bucurat de un spectacol de excepție Primăria Chișinău a organizat în premieră Festivalul „DOR de Chișinău”, un...

Curs online gratuit pentru antreprenorii din R.Moldova pentru a învăța cum să-și extindă vânzările pe Amazon sau eBay

Curs online gratuit pentru antreprenorii din R.Moldova pentru a învăța cum să-și extindă vânzările pe Amazon sau eBay Antreprenorii din Republica Moldova sunt invitați să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.