Zarif condamnă anunțul lui Pompeo cu privire la sancțiunile impuse Iranului

Publicat:

Ministrul iranian al Afacerilor Externe Javad Zarif a condamnat Statele Unite că impune cele mai “aspre” sancţiuni din istorie la adresa ţării sale, potrivit BBC, potrivit news.ro .

Aceste măsuri anunţate de secretarul de stat Mike Pompeo, a spus el, arată că SUA sunt prizonierul propriilor “politici falimentare” şi că vor suporta consecinţele.


Citește și : Ancheta rusă: Trump acuză CIA din timpul administraţiei Obama că a vrut să comită un ”asasinat politic”

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a criticat de asemenea poziţia Casei Albe. Ea a spus că Pompeo a eşuat în a arăta cum renunţarea la Acordul nuclear cu Iranul din 2015 ar putea face Orientul Mijlociu mai sigur.

Potrivit acesteia, “nu există alternativă” la acest acord, pe care preşedintele american Donald Trump l-a denunţat luna aceasta, şi că Uniunea Europeană respecta în continuare înţelegerea dacă Iranul îşi menţine angajamentele.

În ciuda poziţiei oficiale a UE, unele dintre cele mai mari firme europene care au făcut afaceri cu Iranul după iniţierea Acordului nuclear sunt puse în situaţia de a alege între a investi în această ţară sau a se reorienta către SUA.

Sancţiunile ridicate de Statele Unite la adresa Teheranului după 2015 ar putea fi reluate, a subliniat Pompeo, la care vor fi adăugate altele, constituind “o presiune financiară fără precedent la adresa regimului iranian”.

El a evidenţiat condiţiile pentru un nou acord cu Iranul, care includ retragerea trupelor din Siria şi renunţarea la sprijinul acordat rebelilor din Yemen.

Vechile sancţiuni ale SUA interziceau aproape toate tranzacţiile cu Iranul. Însă Pompeo nu a precizat care ar fi noile măsuri gândite la Casa Albă, dar a apreciat că sancţiunile impuse săptămâna trecută Băncii Centrale iraniene sunt “doar începutul”.

Citește și : Un nou acord mai vast cu Iranul va fi „foarte dificil” de încheiat, afirmă ministrul britanic de externe

Iranul este unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, dar şi exportator de ţiţei şi gaze care valorează miliarde de dolari anual.

Exportul şi PIB-ul Iranului au scăzut considerabil după instituirea sancţiunilor. Noile sancţiuni nu vor fi reimpuse Teheranului imediat, fiind estimat un termen de trei sau şase luni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.