X

Zece milioane de motive pentru vaccinarea lumii

În această săptămână publicăm estimarea reală a numărului de decese din covid-19. Acesta spune povestea reală a pandemiei. Dar conține și un avertisment urgent. Cu excepția cazului în care aprovizionarea cu vaccin ajunge în țările mai sărace, scenele tragice care se desfășoară acum în India riscă să fie repetate în altă parte. Vor muri alte milioane.

Folosind date cunoscute despre 121 de variabile, de la decese înregistrate la demografie, am construit un tipar de corelații care ne permite să completăm lacunele în care lipsesc numerele. Modelul nostru sugerează că covid-19 a luat deja între 7,1 milioane și 12,7 milioane de vieți. Estimarea noastră centrală este că au murit 10 milioane de oameni care altfel ar trăi. Acest număr al „excesului de decese” este de peste trei ori mai mare decât numărul oficial, care este totuși baza pentru majoritatea statisticilor privind boala, incluzând ratele de fatalitate și comparațiile între țări.

Cea mai importantă perspectivă din studiul nostru este că covid-19 a lovit mai aspru în cei săraci decât știa oricine. Cifrele oficiale sugerează că pandemia a lovit în valuri și că Statele Unite și Europa au fost lovite puternic. Deși America de Sud a fost devastată, restul lumii în curs de dezvoltare părea să fie lovită mai ușor.

Modelul nostru spune o altă poveste. Când numărați toate cadavrele, vedeți că pandemia s-a răspândit fără remușcări din lumea bogată și conectată în locuri mai sărace și mai izolate. După cum a făcut acest lucru, rata zilnică globală a mortalității a crescut abrupt.

Ratele de deces au fost foarte ridicate în unele țări bogate, dar majoritatea covârșitoare a celor aproximativ 6,7 milioane de decese pe care nimeni nu le-a numărat au fost în cele cu venituri sărace și medii. În România și Iran, excesul de decese este mai mult decât dublu față de numărul stabilit oficial la covid-19. În Egipt sunt de 13 ori mai mari. În America, diferența este de 7,1%.

India, unde aproximativ 20.000 de oameni mor în fiecare zi, nu este un aspect anormal. Cifrele noastre sugerează că, în ceea ce privește decesele ca pondere a populației, pandemia din Peru a fost de 2,5 ori mai gravă decât cea din India. Boala își croiește drum prin Nepal și Pakistan. Variantele infecțioase se răspândesc mai repede și, din cauza tiraniei creșterii exponențiale, copleșesc sistemele de îngrijire a sănătății și umple morgile, chiar dacă virusul nu mai este letal.

În cele din urmă, modul de a opri acest lucru este vaccinarea. Ca exemplu de colaborare și știință de pionierat, vaccinurile covid-19 se poate compara cu programul spațial Apollo. În doar un an de la descoperirea virusului, oamenii ar putea fi protejați de boli grave și moarte. Sute de milioane dintre ei deja au beneficiat de acest lucru.

Cu toate acestea, pe termen scurt vaccinurile vor alimenta diviziunea dintre bogați și săraci. În curând, singurii oameni care vor muri de covid-19 în țările bogate vor fi excepțional de fragili sau excepțional de nefericiți, precum și cei care au respins șansa de a fi vaccinați. În țările mai sărace, în schimb, majoritatea oamenilor nu vor avea de ales. Vor rămâne neprotejați mai multe luni sau mai mulț ani.

Lumea nu se poate odihni în timp ce oamenii pier din lipsa unui vaccin care costă doar 4 dolari pentru un proces cu două doze. Este greu să ne gândim la o utilizare mai bună a resurselor decât vaccinarea. Estimarea centrală a economiștilor pentru valoarea directă a unui proces de vaccinare este de 2.900 USD – dacă includeți factori precum covidul lung și efectul educației afectate, totalul este mult mai mare. Beneficiul unei doze suplimentare de un miliard furnizat până în iulie ar valora sute de miliarde de dolari. Virusul care circulă mai puțin înseamnă mai puține mutații și, prin urmare, o șansă mai mică pentru o nouă variantă care reinfectează persoana vaccinată.

Aprovizionarea cu vaccinuri este deja în creștere. Până la sfârșitul lunii aprilie, potrivit companiei Airfinity, o firmă de analiză, producătorii de vaccinuri produceau doze de 1,7 miliarde, cu 700 de milioane mai mult decât la sfârșitul lunii martie și de zece ori mai mult decât ianuarie. Înainte de pandemie, capacitatea anuală de vaccinare globală era de aproximativ 3,5 miliarde de doze. Cele mai recente estimări sunt că producția totală în 2021 va fi de aproape 11 miliarde. Unii din industrie prezic un surplus global în 2022.

Și totuși lumea are dreptate să se străduiască pentru a obține mai multe doze în mai multe brațe cât mai curând. Prin urmare, președintele Joe Biden a propus renunțarea la cererile de proprietate intelectuală privind vaccinurile covid-19. Mulți experți susțin că, deoarece unele capacități de fabricație cerșesc, mai multe milioane de doze ar putea deveni disponibile dacă proprietarii de brevete își împărtășesc secretele, inclusiv în țările care astăzi se află în spatele cozii. Regulile comerciale mondiale permit o derogare. Când să invocăm această derogare dacă nu în pragul unei pandemii?

Credem că președintele Americii greșește. O renunțare poate semnala că administrației sale îi pasă de lume, dar în cel mai bun caz este un gest gol și, în cel mai rău caz, unul cinic.

O renunțare nu va face nimic pentru a umple lipsa urgentă a dozelor în 2021. Șeful Organizației Mondiale a Comerțului, forumul în care va fi eliminat, avertizează că nu poate fi votat până în decembrie. Transferul de tehnologie ar dura aproximativ șase luni, chiar dacă ar începe astăzi. Cu noile vaccinuri MRNA produse de Pfizer și Moderna, poate dura chiar mai mult. Presupunând că transferul de tehnologie a fost mai rapid decât atât, producătorii de vaccinuri cu experiență nu ar putea fi angajați, iar producătorii nu ar putea obține contribuții de la furnizori ale căror cărți de comenzi sunt deja în plină desfășurare. Vaccinul Pfizer necesită 280 de intrări de la furnizori din 19 țări. Nicio firmă nu poate recrea asta în grabă.

În orice caz, producătorii de vaccinuri nu par să-și acumuleze tehnologia – altfel producția nu ar crește atât de repede. Au încheiat 214 de acorduri de transfer tehnologic, un număr fără precedent. Acestea nu ies la preț: banii nu sunt constrângerea vaccinării. Țările sărace nu sunt scoase la prețuri de pe piață: vaccinurile lor vin prin COVAX, un sistem global de distribuție finanțat de donatori.

Pe termen mai lung, efectul unei renunțări este imprevizibil. Poate că va duce într-adevăr la transferul de tehnologie în țările sărace; mai probabil, totuși, va provoca daune prin perturbarea lanțurilor de aprovizionare, risipirea resurselor și, în cele din urmă, descurajarea inovării. Oricum ar fi cazul, dacă vaccinurile se apropie de un surplus în 2022, ‘cavaleria’ va ajunge prea târziu.

Un ac în timp
Dacă Biden dorește cu adevărat să facă diferența, poate dona vaccinul chiar acum prin COVAX. Țările bogate au supra-comandat deoarece nu știau ce vaccinuri ar funcționa. Marea Britanie a comandat mai mult de nouă doze pentru fiecare adult, iar Canada mai mult de 13. Acestea vor fi urgent necesare în altă parte. Este greșit să punem adolescenții, care au un risc minuscul de a muri din cauza covid-19, în fața persoanelor în vârstă și a lucrătorilor din domeniul sănătății din țările sărace. Lumea bogată nu ar trebui să stocheze stimulatori pentru a acoperi populația de mai multe ori, cu șansa că ar putea fi necesari. În următoarele șase luni, acest lucru ar putea produce miliarde de doze de vaccin.

Țările pot îmbunătăți, de asemenea, lanțurile de aprovizionare. Serum Institute, un producător indian de vaccinuri, s-a străduit să obțină piese precum filtre din America, deoarece exporturile au fost înglobate prin Legea privind producția de apărare (DPA), care pune furnizorii pe o bază de război. Joe Biden a autorizat o eliberare unică, dar ar trebui să se concentreze pe DPA să furnizeze lumii vaccinuri. Și trebuie să se utilizeze mai bine vaccinul terminat. În unele țări sărace, vaccinul dispare neutilizat din cauza ezitării și organizării haotice. Este logic să se acorde prioritate pentru a obține o singură doză în fiecare braț vulnerabil, înainte de a seta aproximativ al doilea.

Modelul nostru nu este predictiv. Cu toate acestea, sugerează că unele părți ale lumii sunt deosebit de vulnerabile – un exemplu este Asia de Sud-Est, care găzduiește peste 650 de milioane de oameni, care până acum a fost scutită de decese în masă fără un motiv evident. Covid-19 nu și-a parcurs încă cursul. Dar vaccinurile au creat șansa de a salva milioane de vieți. Lumea nu trebuie să o risipească.

Material publicat de The Economist și preluat de Blacknews.ro.

Tags: americacoronavirusCOVAXcovid-19europaIndiaIranJoe BidenModernaNepalpakistanPeruPfizerRomaniaSerum Institutevaccin
Categorii: Știrile zilei