Zeci de arestări în Algeria printre manifestanţii anti-sistem şi împotriva scrutinului prezidenţial

Publicat:

Cel puţin 25 de manifestanţi au fost arestaţi vineri la Alger, cu puţin timp înainte de punerea în mişcare a deja tradiţionalului cortegiu săptămânal împotriva puterii politice şi a scrutinului prezidenţial din 12 decembrie, relatează AFP, potrivit agerpres.

Cu două ore înainte de startul marşului, după rugăciunea de vineri, mai multe sute de persoane erau deja adunate în centrul capitalei, scandând ‘Jurăm că nu va exista un vot’, ‘Este ţara noastră, noi decidem’.


Citește și : AURUL a devenit o obsesie pentru liderii naționaliști din estul Europei

Poliţia, desfăşurată cu forţe numeroase în cea de-a 41-a zi de vineri de proteste, a arestat mai mulţi tineri care s-au apropiat de dispozitivul său de securitate, potrivit corespondentului AFP.

Alţi manifestanţi au fost reţinuţi în apropierea unui comisariat în centrul capitalei.

Potrivit unor martori, poliţia a recurs la gaze lacrimogene pentru a dispersa grupul.

Într-o rezoluţie adoptată joi, Parlamentul European a condamnat ‘cu fermitate arestările arbitrare şi ilegale, precum şi încarcerările, atacurile şi intimidările de jurnalişti, sindicalişti, avocaţi, studenţi, apărători ai drepturilor omului şi manifestanţi paşnici’.

Guvernul algerian a reacţionat printr-un comunicat foarte virulent, denunţând o ‘imixtiune flagrantă în treburile interne’ şi un ‘dispreţ’ faţă de instituţii algeriene.

Algeria este din 22 februarie scena unei mişcări (‘Hirak’) de contestare populară masivă şi inedită.

Citește și : Conservatorii britanici pierd teren în sondaje

După ce a obţinut în aprilie demisia preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, aflat la putere de peste 20 de ani, mişcarea cere acum destructurarea ‘sistemului’ politic care conduce ţara de la câştigarea independenţei în 1962.

Contestatarii refuză ca ‘sistemul’ să organizeze alegerile prezidenţiale, acuzând că acestea vizează doar perpetuarea lui.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.