Zeci de biserici, situri istorice şi muzee au fost avariate în urma războiului din Ucraina (UNESCO)

Publicat:

Zeci de biserici, situri istorice şi muzee au fost avariate în urma războiului din Ucraina, a anunţat vineri UNESCO, ai cărei reprezentanţi s-au declarat deosebit de îngrijoraţi din cauza situaţiei din Cernihiv, un oraş din nordul acestei ţări, informează Reuters, potrivit agerpres.  

UNESCO a anunţat luna trecută că şi-a consolidat măsurile privind protejarea patrimoniului cultural din Ucraina ameninţat de invazia rusă, folosind inclusiv emblema “Blue Shield” (“Scutul Albastru”) pentru a marca siturile şi monumentele culturale.


Citește și :  Parlamentul Turciei reduce pragul electoral pentru partide

“Suntem foarte îngrijoraţi atât de situaţia de la nivel umanitar, cât şi de cea a patrimoniului cultural. Patrimoniul umanitar este periclitat în Ucraina”, a declarat Ernesto Ottone, asistentul directorului general pentru cultură din cadrul UNESCO, într-o conferinţă de presă.

Prima listă preliminară UNESCO a siturilor avariate total sau parţial include 20 de situri religioase, 16 clădiri istorice, patru muzee şi patru monumente.

Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, i-a trimis la începutul lunii martie o scrisoare ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, în care i-a reamintit că Rusia este ţară semnatară a Convenţiei pentru protejarea patrimoniului cultural în timp de război.

După ce a anunţat iniţial că Moscova nu a răspuns acelei scrisori, UNESCO a precizat ulterior că a primit un răspuns, în care Rusia afirma că este conştientă de obligaţiile sale şi că se “angajează” să le respecte.

În urma negocierilor din această săptămână, Moscova, care descrie acţiunile sale din Ucraina drept “o operaţiune militară specială” pentru demilitarizarea şi denazificarea ţării vecine, a anunţat că îşi va reduce ofensiva din jurul Kievului, capitala Ucrainei, şi din proximitatea oraşului Cernihiv, pentru a consolida astfel încrederea între cele două tabere.

Citește și : Armata rusă îşi menţine prezenţa activă în estul şi sudul Ucrainei

 

Kievul susţine însă că Rusia îşi retrage trupele din acele zone nu ca un gest de bunăvoinţă, ci pentru a se regrupa după pierderile grele suferite în ultimele săptămâni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC)

Forțele rusești atacă brutal în Ucraina: noua tactică îi înspăimântă inclusiv pe ucraineni (BBC) Pe linia frontului, soldații ucraineni folosesc un termen dur pentru a...

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului

Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina vor fi prelungite până la sfârșitul anului Restricțiile la importul de cereale și oleaginoase din Ucraina...

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu ‘capitulare’ Kievului

La summitul OCS de la Shanghai, Putin şi-a reiterat planul de pace în Ucraina, sinonim cu 'capitulare' Kievului Rusia este gata să ia în considerare...

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava

Un mort şi trei răniţi într-un atac rusesc asupra unei instalaţii de gaze în regiunea ucraineană Poltava Un atac cu rachete al forţelor armate ruse...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.