Zeci de copii de jihadişti au fost repatriaţi în Rusia din Irak

Publicat:

Circa 30 de copii cu vârste între un an şi trei ani au fost repatriaţi luni cu avionul în Rusia din Irak, unde mamele lor sunt închise pentru terorism, au anunţat autorităţile ruse, informează AFP, potrivit agerpres.

Într-un comunicat, Ministerul de Externe rus a precizat că aceşti 32 de copii se aflau în închisori irakiene, unde mamele lor ispăşesc pedepse cu închisoarea sau sunt în aşteptarea unor decizii judecătoreşti, pentru afilierea lor la gruparea Stat Islamic.


Citește și : Poroşenko, citat într-o anchetă penală transmisă Parchetului General din Ucraina

Ministerul Sănătăţii al Federaţiei Ruse a afirmat la rândul său că aceşti copii, plecaţi din Bagdad şi sosiţi la Moscova luni seara, au fost imediat duşi într-un spital unde vor fi supuşi unor investigaţii medicale complete.

În total, 122 de minori de origine rusă, cu vârste între un an şi 15 ani, au fost repatriaţi din Irak în Rusia, cu patru curse distincte, începând cu decembrie 2018, au precizat autorităţile. Cea mai recentă repatriere de acest tip data din iulie.

Rusia, cetăţeni ai căreia au furnizat unul dintre cele mai mari contingente de combatanţi ai SI, a fost una dintre primele ţări care a început să repatrieze familii ale jihadiştilor. Marea majoritate a celor repatriaţi, femei şi copii, se află azi în republici majoritar musulmane din Caucaz, printre care Cecenia.

Citește și : Trump nu exclude să depună mărturie în Congres

Spre deosebire de alte ţări care au decis să le retragă cetăţenia sau să le interzică familiilor jihadiste să revină pe teritoriul lor, autorităţile ruse şi în special autoritarul preşedintele cecen Ramzan Kadârov şi-au sporit eforturile pentru a facilita reîntoarcerea acestora.

Cu toate acestea, la începutul lui noiembrie, directorul Biroului Federal de Securitate (FSB), Aleksandr Bortnikov, a insistat asupra riscurilor pe care le comportă o eventuală revenire în Rusia a 2.000 de femei şi copii de jihadişti ruşi care au luptat în Orientul Mijlociu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.