Zeci de manifestante care protestau împotriva violenţei asupra femeilor, arestate la Istanbul

Publicat:

Zeci de manifestante adunate pentru a sărbători Ziua internaţională de luptă împotriva violenţei asupra femeilor au fost arestate vineri la Istanbul, a constatat AFP, potrivit agerpres.  

Mitingul convocat în emblematica Piaţă Taksim, care nu fusese autorizat, a fost împiedicat de la sfârşitul după-amiezii prin ridicarea de bariere şi garduri blocând străzile într-un perimetru vast începând de pe malul Bosforului, precum şi de o desfăşurare impresionantă a forţelor speciale de poliţie.


Citește și : Președinta Ungariei se va deplasa la Kiev pentru a se întâlni cu Zelenski (surse)

La apelul platformei 25 noiembrie, coaliţie de mişcări feministe, manifestantele adunate cu sutele, uneori voalate, au scandat în turcă şi în kurdă “Femeie, viaţă, libertate”, preluând sloganul iranienelor care luptă împotriva regimului mollahilor.

Blocate de un cordon de poliţie în apropierea Pieţei Taksim, un grup de activiste a desfăşurat un banner în faţa poliţiştilor pe care scria: “Pentru libertatea noastră nu vom rămâne tăcute, nu renunţăm la cursul vieţii noastre, nu ne plecăm în faţa violenţei patriarhale”.

Alte bannere îndemnau la refuzul “sclaviei domestice” sau “Gratii pentru criminali, nu pentru femei!”.

“Poliţia care nu intervine împotriva autorilor violenţei asupra femeilor a închis toate străzile care duc la Taksim în numele securităţii”, a protestat Yesim Tukel, membră a platformei 25 noiembrie.

“Nu ne este frică de această violenţă: suntem aici să spunem că nu ne vom supune şi nu vom tăcea, nici în faţa sfintei familii, nici în faţa statului”, a asigurat la rândul său o altă activistă, Burcu Gulcubuk.

Citește și : 15 morţi şi zeci de răniţi în urma bombardamentelor din Herson

“Această ţară este a noastră, această lume este a noastră, secolul al XXI-lea este secolul femeilor şi nimic nu poate schimba asta”, a adăugat ea.

În faţa represiunii asupra majorităţii adunărilor publice, femeile şi mişcările LGBT sunt ultimele care convoacă vaste manifestaţii în Turcia, reaminteşte AFP.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.