Zeci de mii de australieni sunt evacuaţi din calea inundaţiilor

Publicat:

Zeci de mii de australieni au fost sfătuiţi să îşi evacueze locuinţele luni, în timp ce ploile torenţiale au provocat inundaţii record şi i-au forţat pe unii locuitori să se refugieze pe acoperişuri în estul ţării, informează AFP, potrivit agerpres.

Bilanţul intemperiilor se ridica luni la opt morţi, iar agenţia meteorologică australiană a avertizat că noi furtuni puternice şi precipitaţii intense vor aduce “viituri potenţial mortale” într-o mare parte din zona centrală a coastei estice a Australiei.


Citeşte şi: Intră în vigoare sancţiunile dictate împotriva Băncii Centrale a Rusiei – Black News

În localitatea Lismore, din statul australian New South Wales, Danika Hardiman s-a trezit luni dimineaţă şi a constatat că apele de culoarea noroiului ajunseseră până la balconul apartamentului său, situat la etajul al doilea al unui imobil.

Ea s-a urcat pe acoperiş împreună cu partenerul ei, unde au fost reperaţi de doi locuitori aflaţi într-o barcă.

“Am fost salvaţi de doi oameni aflaţi într-o barcă, de doi locuitori”, a declarat Hardiman pentru AFP, descriind scene “oribile” la Lismore.

Digurile localităţii au cedat deja, iar 43.000 de locuitori au primit ordin de evacuare imediată.

În condiţiile în care serviciile de urgenţă au fost copleşite de apeluri, unii rezidenţi, inclusiv primarul din Lismore, Steve Krieg, au apelat la reţelele de socializare pentru a cere ajutor.

“Dacă cineva are o barcă şi poate ajunge pe Engine Street, pe un acoperiş este o femeie însărcinată. Vă rog să mă ajutaţi”, a scris el pe Facebook.

Echipele de salvare au declarat că au mobilizat un elicopter pentru a recupera mai multe persoane izolate pe acoperişurile caselor.

Nivelul apei la Lismore nu a ajuns încă la nivelul prognozat de 14 metri, însă deja aceste inundaţii sunt cele mai grave din istoria oraşului.

În statul vecin Queensland, milioane de persoane au primit ordin să rămână în case, iar circa 1.000 de şcoli au fost închise.

Citeşte şi: Ruşii revendică ‘supremaţia aeriană’ în Ucraina şi acuză Kievul că foloseşte civilii ca scuturi umane – Black News

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a fost salvat de trecători după ce ambarcaţiunea în care locuia a fost luată de apele râului Brisbane, înainte de a lovi un debarcader şi a se scufunda rapid.

Luni, ploile au început să scadă în intensitate la Brisbane, capitala statului australian Queensland, însă autorităţile se aşteaptă în continuare la condiţii meteo nefavorabile în această săptămână, în condiţiile în care ploile torenţiale continuă să se deplaseze spre sud de-a lungul coastei australiene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România

NATO se pregătește să staționeze temporar o brigadă în România Înainte de summitul Alianței Nord Atlantice (NATO) de la Washington (9 - 11 iulie), Înaltul...

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții

Războiul hibrid al Kremlinului contra Chișinăului: Recean dezminte falsurile lansate legate de pensii, medicamente și subvenții Premierul Dorin Recean a dezmințit falsurile răspândite ,,tot mai...

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu

Importul de culturi cerealiere și oleaginoase va fi licențiat provizoriu Aleșii poporului au adoptat astăzi în două lecturi un proiect de lege care prevede licențierea...

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii ‘Interesul Național’

Poliția a confiscat listele de semnături colectate de socialiști în cadrul așa-zisei campanii 'Interesul Național' Oamenii legii au confiscat listele de semnături colectate de PSRM...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.