Zeci de mii de sârbi au ieşit din nou la proteste pe străzile Belgradului

Publicat:

Zeci de mii de persoane au manifestat vineri la Belgrad cerând demisia unor unor înalţi responsabili şi reglementarea conţinutului violent din media în urma a două atacuri armate în masă, notează AFP, potrivit agerpres.

A fost a treia oară în două săptămâni când oamenii au ieşit în număr mare în stradă după atacurile armate care au semănat teroare în mica ţară din Balcani.


Citeşte şi: Patruşev îi acuză pe americani de implicare în atacurile teroriste din Rusia – Black News

Pe 3 mai, un adolescent de 13 ani a împuşcat mortal opt elevi şi un agent de pază în şcoala elementară la care învăţa din centrul Belgradului.

La mai puţin de 48 de ore după tragedie ţara din Balcani a fost zguduită de un atac armat, în care un bărbat de 21 de ani a împuşcat mortal opt persoane în sate apropiate de Belgrad.

“Suntem şocaţi, nu putem înţelege, suntem furioşi”, a spus Jelena Mihajlovic mulţimii adunate în faţa parlamentului. “Este o întrebare pe care ne-o punem cu toţii: ce ţară vom lăsa copiilor noştri?”, a adăugat ea.

Acestea sunt manifestaţiile cele mai importante după mai bine de două decenii, când oamenii au ieşit în masă în stradă pentru a-l alunga de la conducere pe omul forte al ţării, Slobodan Milosevic.

Protestatarii au reclamat revocarea licenţelor posturilor de televiziune care difuzează emisiuni violente, precum şi interzicerea jurnalelor pro-guvernamentale care agită situaţia.

Demonstranţii au cerut, de asemenea, demisia ministrului sârb de interne şi a şefului serviciilor de informaţii şi au solicitat parlamentului să se întrunească într-o sesiune extraordinară pentru a discuta despre reacţia autorităţilor la atacurile armate.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a calificat protestele drept o lovitură de stat “politică” şi a anunţat o manifestaţie în sprijinul său pentru data de 26 mai care, în opinia sa, va fi “cea mai mare adunare din istoria Serbiei”.

Citeşte şi: Pandemia de COVID a provocat 15 milioane de decese în întreaga lume – Black News

După cele două masacre, preşedintele sârb a promis un plan pentru dezarmarea pe scară largă a populaţiei.

Potrivit proiectului de cercetare Small Arms Survey (SAS), 39% dintre locuitorii din Serbia deţin o armă de foc, rata cea mai ridicată din Europa.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării

Războiul cognitiv, noul câmp de luptă al NATO. Soluțiile unui expert pentru combaterea dezinformării La summitul său apropiat, marcând 75 de ani de la înființarea...

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice

Budapesta afirmă că vizita ministrului de externe german a fost anulată din motive tehnice, nu politice Ungaria a anulat o întâlnire a şefului diplomaţiei de...

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington

Un al doilea mandat al lui Trump, elefantul din încăpere la summitul NATO din Washington Războiul din Ucraina a revitalizat mai mult ca oricând NATO,...

Putin l-a felicitat pe noul preşedinte reformist iranian şi se aşteaptă la o consolidare a relaţiilor

Putin l-a felicitat pe noul preşedinte reformist iranian şi se aşteaptă la o consolidare a relaţiilor Preşedintele rus Vladimir Putin i-a transmis ''felicitări sincere'' noului preşedinte...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.