X

Zeci de persoane, încă date dispărute după o masivă alunecare de teren în centrul Japoniei

Căutările au fost reluate luni în oraşul de coastă Atami, din centrul Japoniei, după o masivă alunecare de noroi survenită sâmbătă, în condiţiile în care incertitudinea planează încă asupra soartei celor câteva zeci de persoane date dispărute, informează AFP, potrivit agerpres.

Până în prezent a fost confirmată moartea a trei persoane, însă acest bilanţ este unul foarte provizoriu.

Citește și : Putin aprobă noua Strategie de Securitate Naţională a Rusiei

Circa 20 de persoane sunt oficial dispărute. Cu toate acestea, la peste 48 de ore după alunecarea de teren, oficialii locali depuneau încă eforturi pentru a localiza alte câteva zeci de persoane, din cei 215 locuitori care s-ar fi aflat în zonă la momentul dezastrului.

“Numărul de persoane despre care nu avem veşti a scăzut acum la 80”, din 113 anterior, a declarat luni pentru AFP Hiroki Onuma, un purtător de cuvânt al centrului pentru gestionarea dezastrelor din Atami.

Potrivit primarului localităţii, Sakae Saito, cifra de 20 de persoane oficial dispărute este “bazată pe informaţii trimise localităţii în stadiul iniţial al dezastrului” şi, prin urmare, este probabil ca numărul victimelor să crească.

Prim-ministrul japonez Yoshihide Suga a confirmat luni incertitudinile care planează asupra bilanţului tragediei, punând însă accent pe căutarea supravieţuitorilor.

“Guvernul naţional şi autorităţile municipale vor verifica (câte) persoane lipsesc”, a declarat Suga, Salvatorii “fac tot posibilul pentru a salva cât mai mulţi oameni, cât mai repede posibil”, a insistat premierul.

Circa 130 de case şi alte clădiri au fost distruse sau deteriorate când o alunecare de teren s-a produs la jumătatea dimineţii de sâmbătă într-o zonă rezidenţială din Atami. Aceasta a lăsat în urma sa un peisaj dezolant cu case distruse, maşini răsturnate şi mormane de resturi, totul într-o mare de noroi.

Căutările a fost reluate luni dimineaţă de la 06:00 (duminică ora 21:00 GMT), cu participarea echipelor de salvare, poliţiştilor şi soldaţilor, chiar dacă uneori eforturile acestora au fost perturbate de ploaie.

Citește și : Tadjikistan decretează vaccinarea obligatorie pentru toate persoanele de peste 18 ani

Atami, o staţiune balneară situată la aproximativ 90 de kilometri sud-vest de Tokyo, a primit 313 mm de ploaie vineri şi sâmbătă în 48 de ore, la o medie în fiecare an de 242 mm pentru întreaga lună iulie.

Ploi abundente sunt prognozate şi pentru luni în departamentul Shizuoka, unde se află Atami, precum şi pentru alte părţi ale Japoniei, potrivit Agenţiei meteorologice nipone, care a avertizat totodată cu privire la riscul producerii unor alte alunecări de teren.

Tags: alunecare de noroiHiroki Onumatokyo
Categorii: Știrile zilei