Zeci de răniţi în Cisiordania, după violenţe între protestatari palestinieni şi armata israeliană

Publicat:

Confruntări violente au opus vineri palestinieni care manifestau împotriva colonizării israeliene şi soldaţi israelieni în Cisiordania, ciocnirile soldându-se cu circa 150 de răniţi în rândurile palestinienilor, cei mai mulţi dintre ei fiind afectaţi de gaze lacrimogene, au indicat echipe de intervenţie în cazuri de urgenţă, citate de AFP, potrivit agerpres.   

Sute de palestinieni s-au adunat în cursul după-amiezii în localitatea Beita, zonă fierbinte în ultimele luni, pentru a protesta împotriva coloniei neautorizate Eviatar, situată în apropiere.


Citește și : Boris Johnson presează UE să analizeze ‘cu seriozitate’ propunerile sale privind Irlanda de Nord

“În cursul ultimelor ore, proteste au fost declanşate în apropierea postului din Givat Eviatar, la sud de Nablus. Sute de palestinieni au aruncat cu pietre asupra soldaţilor israelieni, care au ripostat cu mijloace antirevoltă”, a indicat armata israeliană pentru AFP.

Semiluna Roşie palestiniană a informat despre existenţa a 146 de răniţi printre manifestanţi, inclusiv nouă atinşi de gloanţe reale, 34 loviţi de gloanţe de cauciuc şi peste 80 afectaţi de gaze lacrimogene.

Armata a confirmat doi răniţi uşor în rândurile sale, aceştia fiind spitalizaţi.

Colonişti israelieni s-au instalat la începutul lunii mai pe o colină în apropiere de Nablus cu scopul de a înfiinţa colonia Eviatar, fără să fi obţinut autorizaţia guvernului israelian.

După mai multe săptămâni de ciocniri şi tensiuni, un acord a intervenit cu coloniştii din Eviatar care au evacuat locurile, dar lăsându-şi în urmă case şi mobile, timp în care Ministerul israelian al Apărării a trecut în revistă drepturile de proprietate asupra terenurilor cu scopul de a decide dacă ele pot fi considerate ca israeliene.

Dacă ministerul ia o decizie în favoarea coloniştilor, aceştia vor fi autorizaţi să se implanteze în mod durabil. În aşteptarea hotărârii, armata israeliană îşi menţine prezenţa în zonă.

Citește și : Rusia a testat DECONECTAREA de la internetul global

Acordul încheiat cu coloniştii a fost respins de primarul Beitei, care a afirmat că “confruntările şi manifestaţiile vor continua” atât timp cât israelienii “vor rămâne pe pământurile noastre”.

Cisiordania este un teritoriu palestinian ocupat din 1967 de Israel şi toate coloniile israeliene care se află acolo sunt considerate ilegale din punct de vedere al dreptului internaţional. Peste 470.000 de persoane trăiesc în prezent în coloniile israeliene din Cisiordania, notează AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.